Zaj okozta halláskárosodás

  • 26.05.2014
  • Varga Zsófia

A zaj okozta halláskárosodást egy nagyon hangos zaj egyszeri expozíciója, vagy gyakran ismétlődő, huzamosabb ideig tartó hanghatások okozzák. A zene eredményezte halláskárosodás oka általában az, hogy az ember évekig mérsékelten magas zajszintnek van kitéve, mely gyakran magában foglal nagyobb, hangosabb csúcsokat is, mint például zenénél a cintányérok.

Élettani hatás

A fül három részből áll: külső, közép és belső fülből. A zaj okozta halláskárosodás szinte mindig hatással van a belső fülre, ahol a hallás egyik központi szerve, a csiga található. Ez egy hihetetlenül bonyolult, folyadékkal teli mechanizmusként működik, melyben több ezer beágyazott szőrszál szerű sejtet találunk. Előre hátra mozogva reagálnak a középfülbe érkező hanghullámokra. A hang elektromos jellé alakul a folyamat során, melyet a hallóidegek továbbítanak az agynak.

Sajnos ezek a szőrsejtek hiába masszívak, nem bírják az állandó, éveken át tartó magas szintű terhelést, ennek eredményeként hajlamosak megtörni, így az elektromos jeleket nem tudják megfelelően közvetíteni. Sajnos nincs ismert gyógymód a szőrsejtek károsodására, ha egyszer megsérülnek, nem lehet visszafordítani a folyamatot, mivel a sejtek mechanikája egyszerűen elhasználódik az idő során. Ahogy öregszünk, egyre kopottabbá válnak, ha pedig folyamatosan közepes és magas szintű hangoknak tesszük ki őket, sokkal gyorsabban történik meg.

Hatás a hallásra

A kár hatására egy bizonyos pályán teljesítménycsökkenés lép fel, kevésbé vagyunk érzékenyek bizonyos hangokra. A fül beépített mechanizmusa megnehezíti a magasabb hangok hallását, megkülönbözteti őket a beérkezésük pillanatában, elkülöníti az értelmes hangokat, mint a beszédhang és a háttérzaj.

A zaj okozta halláskárosodás eredményezhet fülzúgást vagy csengést, zümmögő hangot a fülben, de túlérzékenység is előfordulhat. Továbbá bizonyos pályákon megváltozhat az egyik fülben a hang észlelése.

Még ha a zajexpozíció évek óta meg is szűnt, a halláskárosodást folyamatosan tetézik az öregedési folyamatok, melyek potenciálisan csökkentik a hallás képességét jelentős mértékben. Ezen a ponton találkozik az egyén általában nagyobb kommunikációs nehézségekkel, gyakran vesznek részt rehabilitációs programokban, és szereznek be hallókészüléket.

Hatás a zenészekre

A halláskárosult zenészek gyakran elvesztik a képességüket arra, hogy könnyedén megkülönböztessék az eltérő hanglejtésű és egyensúlyú beszédeket. Egy kiváló minőségű füldugó rengeteget segíthet csökkenteni a zengő hangokat, egyszerűsíti a zenehallgatást, megakadályozza zenészek számára a zaj okozta halláskárosodást.

A hallórendszer és az érzelmi központ (limbikus rendszer) között szoros kapcsolat van. A halláskárosodás könnyen vezethet pszichológiai és fizikai szorongásos betegségekhez. Azok, akik megélhetésükben a fülükre támaszkodhatnak csak, különösen érzékenyek a hallásukra, és kis változás is okozhat náluk magas szintű szorongást, tehetetlenség érzetet, mely megnehezíti őket munkájuk végzésében.

Az állandó zajok okozta fülzúgás, a hangmagasság érzékelésével kapcsolatos problémák, a túlzott érzékenység vagy akár a mérsékelt hangoktól való félelem minden téren kiváltja hatásait a zenészeknél és másoknál, akik zenével kapcsolatos munkahelyen dolgoznak.

Forrás: Musicians Hearing Services

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák