Zene füleinknek?

  • 01.05.2016
  • Trestyén Zsófia

Napjainkban egyre több ember szenved különböző fokú halláskárosodástól, nehéz lenne elmagyarázni, hogyan érzékelik ők a zenét. A halláscsökkenés nem csupán annyit jelent, hogy halkabban hallják a muzsikát. Mégis mit tapasztalnak akkor a dallamokból? Egy videóval érzékeltetjük, hogyan hallanak, akik ”rosszul” hallanak.

Régebben a zenehallgatás kiváltságos dolog volt, társadalmi összejöveteleken és rituális szertartásokon adódott lehetőség élvezni ezt az örömforrást. Manapság a zene állandóan jelen van az életünkben. Szól a rádió, miközben a reggeli kávénkat fogyasztjuk, fejhallgatóval futunk, amiből árad a plusz energiát biztosító ütem, metróval megyünk dolgozni, és akkor is lüktet a dallam a fülünkbe, munka után beülünk kávézni, s ott szintén lágy muzsika hangja kényezteti érzékeinket – egyet legalábbis biztosan.

A minket körülvevő folyamatos zene, állandó érzelem kibocsájtásra készteti az embereket. A halláskárosodást szenvedett társainkra is hatással vannak, de ők másként érzékelik a dalokat. Lehetséges, hogy bizonyos hangokat halkabbnak, más neszeket gyötrelmesen hangosnak vagy torz hangoknak hallják.

Annak érdekében, hogy jobban megértsük, mit hall és hogyan szól a zene azon emberek számára, akik halláskárosodással élnek, szimulációs videókat hozott létre a Hear The World, olyan pop dalokon prezentálva, mint Eros Ramazzotti "Un Pensiero Speciale" című dala.

Forrás: Hear The World

A videó az alábbi linken érhető el: https://vimeo.com/153077629

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák