6 érdekesség, hogyan hat a zaj az állatok viselkedésére

  • 12.11.2018
  • Jáksó Nóra

Az emberi eredetű zajok az állatokra is komoly hatással bírnak. Különösen azokra a fajokra, melyek életében a hangok kiemelt jelentőséggel bírnak a táplálékkeresés, a tájékozódás, a párkeresés, a veszély elkerülése, a túlélés, vagy éppen a dominancia kifejezése terén. Íme, 6 érdekesség az állatvilágból a zaj viselkedésmódosító hatásáról:

  • Az észak-amerikai prérikutyák, melyek gyakorta élnek utak és városi területek közelében a forgalom zajának hatására kevesebb időt töltenek táplálkozással, miközben sokkal éberebbé válnak, aminek komoly hosszútávú következményei lehetnek a populáció egészségére.
  • A hazánkban is gyakori vízi denevér esetében megfigyelték, hogy a közúti forgalom zaja csökkentette a denevérek táplálékkeresési aktivitását, és a sikeres zsákmányszerzés arányát. Mindez a denevérek szaporodását is negatívan befolyásolja.
  • A cetfélék – bálnák és delfinek – szintén nagymértékben támaszkodnak a hangokra és a hallásukra. Az elmúlt száz évben az óceánok zajszennyezése is egyre nőtt, az ipari és katonai tevékenységek, és a kereskedelmi hajózás fokozódása által. A zaj miatt a cetek eltávolodnak élőhelyüktől, kevesebbet táplálkoznak, jelentős stressz éri őket, és zavart szenved a kommunikációjuk, mely hatással van a párkeresésre, az utódgondozásra, valamint a tájékozódó képességükre is. Akár halláskárosodást is elszenvedhetnek, ami tömeges pusztulásukat okozhatja. Ez gyakran tapasztalt jelenség, miután a szonárok hangja megzavarja az állatok navigációját.
  • A remeterákok éberségét is hátrányosan befolyásolja a fejük fölött elhaladó motorcsónakok zaja. Megfigyelték, hogy a zajos környezet annyira eltereli a rákok figyelmét, hogy sokkal lassabban húzódnak be a házukba, és emiatt könnyebben válnak a ragadozók áldozatává.
  • A hím zöld levelibékák a szaporodási időszakban kórust alkotva összegyűlnek a vízpartokon, hogy odavonzzák a nőstényeket. Ezt az erőfeszítést azonban kisebb arányban koronázza siker olyan területeken, ahol a nőstények ki vannak téve az autóforgalom zajának, ugyanis kevésbé hallják meg a hímek csalogató hangját, és nem is mindig találnak oda hozzájuk. Ugyanakkor nagy zaj mellett a hímek sem énekelnek olyan kitartóan, mint a csendes területeken élő társaik.
  • Az afrikai elefántok is egyre sűrűbben rettennek meg a fejük felett elrepülő, turistákat szállító helikopterek zajától. Bár a természetvédők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a zaj menekülésre készteti az elefántcsordákat, és szétszéledhetnek a nagy számban jelen lévő állatok, a hatóságok szerint a turisztikai bemutatóknak mindenképpen folytatódniuk kell.

Az emberi eredetű zajok olyan jelentős hatással bírnak egyes állatfajokra, mely a kutatók szerint végső soron akár evolúciós változásokat is előidézhet.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák