A szúnyogok szerelmi dala segíthet az ellenük való védekezésben

  • 19.10.2019
  • Jáksó Nóra

Nyáron az egyik legkellemetlenebb hang számunkra a szúnyogzümmögés, ám ez a kis vérszívók számára a „szerelmi duettet” jelenti. Az egyesült államokbeli Cornell Egyetem egy korábbi tanulmányában azt vizsgálták, milyen hangokat adnak ki a párzó szúnyogok. A vizsgálat alanya az Aedes aegypti, egyiptomi csípőszúnyog volt, mely többek között a sárgaláz és dengue-láz vírusos megbetegedéseket terjeszti.

Azt, hogy a szúnyogok szerelmi dalt adnak elő a szárnycsapásaikkal párzás előtt, a kutatók már régóta tudják, csak azt nem, hogy mindezt jól felépített duettben teszik, amiben megvan a hím és a nőstény külön „köre”. Amint hallótávolságba kerül egymással a nőstény és a hím szúnyog, megkezdődik a nászének. A frekvencia, melyen a szúnyogok egymásra találnak, nőstények esetén 400, hímeknél 600 hertz. A párzást megelőző duett nagyjából 1200 hertz körül hangzik fel. A felfedezés azért érdekes, mert a kutatók eddig nem tudták, hogy a szúnyogok ilyen magas frekvencián is hallanak, másrészt azt gondolták, hogy a nőstény szúnyogok süketek.

A kutatók remélik, hogy a felfedezés segíthet a súlyos betegségeket terjesztő szúnyogok elleni hatékonyabb védekezésben. Azáltal, hogy sikerül beazonosítani, milyen információ fontos a szúnyogok dalában a párválasztás szempontjából, olyan sterilizált vagy genetikailag módosított hímeket lehetne szabadon ereszteni, melyeket a nőstények vonzónak találnak, és emellett sikeresen tudják felvenni a versenyt a vad populációkkal.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák