Kullancs a fülben

  • 27.10.2019
  • Jáksó Nóra

Évről-évre nő a betegségeket terjesztő kullancsok száma. A kis vérszívókkal ma már bárhol találkozhatunk, nem csak a természetben tett kirándulás alkalmával, hanem a nagyvárosok parkjaiban is.

Ha sokat tartózkodunk a szabadban, érdemes átvizsgálni a testünket nem-e szedtünk össze kullancsot. Ám olyan helyen is megbújhatnak, ahol nem is gondolnánk. Az Egyesült Államokban egy kilencéves kisfiúnak a fülében rejtőzött el egy kullancs. A kisfiú napok óta furcsát érzett a jobb fülében, ezért a szülei elvitték orvoshoz. Kiderült, hogy egy kullancs tapadt a gyerek dobhártyájára, körülötte pedig számos gyulladt csípésnyom volt felfedezhető. Az orvos megpróbálta eltávolítani a kullancsot, ám az annyira ragaszkodott a dobhártyához, hogy nem sikerült volna a hártya sérülése nélkül kivenni. Ezért végül altatásban, precíz eszközökkel távolították el.

Az Egyesült Államokban becslések szerint 300 ezer ember szenved kullancsok által terjesztett betegségektől. Hazánkban évente 50-100 ezer ember betegszik meg miattuk, ám a pontos szám nem ismert, mivel sokszor nem derül ki, hogy kullancscsípés áll a háttérben. A kullancs okozta betegségek ugyanis sok más betegséggel megegyező tünettel járnak.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák