Kutyák hallásvizsgálata BAER-teszttel

  • 26.08.2019
  • Jáksó Nóra

Ha szeretnél fényt deríteni kutyád süketségére, a BAER-teszt segíthet ebben.

Akárcsak az embereknél, a kutyák veleszületett süketségének is több oka lehet. Lehet szerzett, de örökletes is. Egyes fajtáknál – például dalmatánál, boxernél, argentin dognál, bullterriernél, border collie-nál – gyakrabban fordul elő, és kapcsolatba hozható a fehér és merle szőrszínnel, valamint a kék szemmel.

Természetesen, ha a kiskutyánk teljesen süket, azt mi magunk is észrevehetjük, hiszen nem reagál a hangunkra. Ez legkorábban kéthetes kor után derülhet ki, addig ugyanis a hallójárat elzáródott. A tesztet általában 4-10 hetes kiskutyákon végzik. Ha azonban a kutyánknál csak egyoldali süketség áll fenn, az titokban maradhat, hacsak nem végeztetjük el az ún. BAER-tesztet (Brainstem auditory evoked response). Tenyésztett kutyáknál ez nem csupán javasolt, hanem számos országban kötelező vizsgálat. Ez a teszt a hallójáratban, az agyban és a csigában méri az elektromos aktivitást – hasonlóan a szívet vizsgáló EKG működéséhez.

Ezzel a módszerrel nem csupán a kölykök hallása ellenőrizhető, hanem a felnőtt- és időskori halláscsökkenés is, melyben az örökletes tényezők szintén szerepet játszhatnak. A hallásromlás ilyen esetekben fokozatosan következhet be, akárcsak az embereknél, és elsőként a távolra hallásnál figyelhető meg a romlás. Súlyosságtól függően előfordulhat, hogy az idősebb kutya 50-200 méter távolságból nem hallja meg gazdája hívó szavát. Az enyhe halláscsökkenés 8-10 éves korban kezdődhet, 12 éves kor fölött már egyre egyértelműbbé válhat. Sajnos arra egyelőre nem létezik semmilyen teszt, hogy a halláscsökkenésre való hajlamot kimutassa, még mielőtt előrehaladott lenne a hallásromlás, bár a BAER-teszt alkalmas lehet arra, hogy fiatalabb korban jelezze a betegséget.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák