A pókok jól hallanak!

  • 14.11.2016
  • Czicze Andrea

Ha azt gondolja, hogy a szobája sarkában vagy az ágya mögött megbúvó, önnel kéretlenül is együtt élő pókjai nem hallják önt, téved. Egy új kutatás felfedte, hogy az eddigi közhiedelemmel ellentétben a pókok igenis képesek akár öt méter távolságból érkező hangokat is észlelni.

Az persze a kutatók és a pókokat kedvelők előtt már eddig sem volt titok, hogy a pókok a lábaikon található apró szőrök segítségével érzékelik a levegő rezgéseit, így közvetlen környezetükben (értsd: néhány centiméternyi távolságban) képesek bizonyos fokú hallásra. Ezt nem is akarták megkérdőjelezni azok az amerikai kutatók sem, akik néhány hónapja a Phidippus audax nevű ugrópókfaj agyi aktivitását vizsgálták, ám egy véletlennek köszönhetően (a megfigyelő szobában elmozdított valaki egy széket) kiderült, hogy a pókok akár 3-5 méter távolságból is észlelik a hanghullámokat, ami azért különösen nagy teljesítmény, hisz ez több százszorosa a testhosszuknak. Ráadásul többről van itt szó, mint arról, hogy ezeknek az érzékeny szőröknek a segítségével képesek „felfogni” a hangokat, a kutatók ugyanis a zajok hatására megkérdőjelezhetetlen idegrendszeri aktivitást is mértek az ízeltlábúaknál. 80–130 Hz-es hang hallatán például általában megdermedtek, és tették ezt valószínűleg azért, mert ebben a frekvenciatartományban hallható a rájuk vadászó rovarok szárnycsapásainak hangja is.

Az ugrópók mellett a szakemberek azóta már néhány másik pókfajt is megvizsgáltak, és az eredményekből eddig egyértelműen arra lehet következtetni, hogy a jó látás mellett a sokak által rettegett pókok bizony meglehetősen jó hallással is rendelkeznek.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák