Ez a gyönyörű bagoly időskorában sem veszít a hallásából

  • 15.01.2018
  • Jáksó Nóra

A gyöngybaglyoknak nem kell tartaniuk a korosodás okozta halláscsökkenéstől. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint ugyanis természetes módon védettek a hallásromlástól. Hogyan lehetséges ez?

Az embereknél a korosodás gyakran jár együtt a hallás fokozatos csökkenésével. Ezzel nem vagyunk egyedül az élővilágban, a jelenség széles körben megfigyelhető az emlősök esetében, többek között egereknél és csincsilláknál is kimutatták. Az idősödő emlősökben a kor okozta hallószervi károk legnyilvánvalóbban a közép- és a belső fülben jelentkeznek, és főként a belső fülben található hallószőrök pusztulásával járnak. A belsőfülben található csiga (cochlea) a hallásért, míg az ún. vesztibularis rendszer az egyensúlyozásért felelős. Az emlősök a vesztibuláris rendszer szőrsejtjeit részlegesen képesek regenerálni, a csiga hallószőreit azonban nem.

Más gerinces állatok – mint például a madarak - megtartották a hallásért felelős szőrsejtek megújításának képességét, azaz új szőrsejtjeik nőnek a károsodottak helyére, mellyel sikeresen ki tudják védeni a hallásromlást.

A gyöngybagoly a hallással kapcsolatos kutatások kedvelt alanya. Átlagos élettartama a vadonban meglehetősen rövid, 1-4 év, ám fogságban akár a 20 évet is megérheti. Éjszakai életmódú ragadozó lévén sikeres vadászataihoz kiváló hallására támaszkodik. A kutatók megállapították, hogy az idősebb baglyok a fiatalokhoz képest minimális vagy semmilyen halláscsökkenést nem mutattak a hangjelzéses teszteken. Fantasztikus képességük tanulmányozása új kezelési lehetőségek feltalálásához vezethet az időskori hallásromlás kutatásában.

Kép forrása: Pixabay

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák