Így segített a papagájok hallása az első világháború idején

  • 19.05.2019
  • Jáksó Nóra

A madaraknak nem csupán a látása, hanem a hallása is igen jól fejlett.

A madaraknak, akárcsak nekünk, van dobüregük, Eustach-kürtjük, és külső hallójáratuk is. Ennek nyílását koszorúban álló speciális tollak veszik körül, melyek a hangirány meghatározásában vesznek részt. A középfülükben azonban csak egyetlen hallócsontocska található, mely a hanghullámokat közvetíti a belső fülbe.

A papagájok kiváló hallását és fejlett intelligenciáját az első világháború során a franciák igyekeztek hasznosítani. A tollasoknak az Eiffel-torony tetején kellett szolgálatot teljesíteniük a háború kezdetén. Arra képezték ki őket, hogy hangosan rikácsoljanak, ha bármilyen repülőgép vagy léghajó közeledik. A szolgálatuk azért volt hasznos, mert a papagájok különleges hallásuk révén már akkor jelezni tudták a közeledő légi járművet, amikor az még 32 kilométer messzire járt.

A franciáknak a papagájok jelentették a titkos radarjukat, ám hamar kiderült, hogy a madarak mégsem olyan hatékonyak, mint először gondolták. A papagájok ugyanis nem tudtak különbséget tenni aközött, hogy ellenséges vagy szövetséges légi jármű közeledik, ezért a papagáj-projekt hamar abbamaradt.

Fotó: Pixabay.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák