Tudd meg, milyen zenével nyugtathatod meg a cicádat!

  • 18.06.2017
  • Jáksó Nóra

Ha nincs ötleted, hogyan nyugtasd meg stresszes cicádat, érdemes zenével próbálkoznod. De vajon milyen dallamok hatnak nyugtatóan kedvencedre? A Lisszaboni Egyetem kutatói a kérdés megválaszolása érdekében nem átallottak fejhallgatót tenni cicákra.

A portugál tanulmányban egy állatorvosi klinikán vizsgálták, hogyan hatnak a cicákra a különböző műfajú dallamok. Ivartalanítási műtét közben az altatásban lévő cicákra fejhallgatót tettek, melyen keresztül két perces szünetekkel játszottak le egy-egy klasszikus, pop és rockzenét. Eközben vizsgálták a cicák pulzus- és légzésszámát, valamint a pupillájuk átmérőjét. Íme, az eredmény:

  • A legmegnyugtatóbbnak a világhírű amerikai zeneszerző, Samuel Barber: Adagio for Strings (Adagio vonósokra) című műve bizonyult.
  • Natalie Imbruglia ’Torn’ című száma, mely az énekesnő számára a világsikert hozta meg, a cicáknál már kevésbé volt eredményes, legalábbis a relaxálás szempontjából.
  • Az AC/DC rockklasszikusa, a Thunderstruck, nem hogy nem hatott nyugtatóan, de egyenesen növelte a cicák stressz-szintjét.

Ez az első tanulmány, mely bizonyítja, hogy a klasszikus zene nem csupán az embereknél csökkenti a stresszt, hanem cicáknál is kiválthat hasonló eredményt. A kutatók a jövőben szeretnék más állatoknál, többek között kutyáknál is megvizsgálni a zene stresszoldó hatását.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák