Tudod, milyen zene vonzza a nagy fehér cápát?

  • 23.07.2018
  • Jáksó Nóra

Sokféle tippet hallhatnak a veszélyes vizeket kedvelők arról, hogyan kerülhetnek el egy cápatámadást. Az egyik legújabb tanács: ne hallgass AC/DC-t, ha nem akarod magadhoz vonzani a fehér cápát.

Matt Waller évek óta szervez turistáknak cápaetetést a dél-ausztráliai Neptun-szigeteknél. Ausztrália partvidékei a világ legveszélyesebb partszakaszai közé tartoznak, már ami a cápatámadásokat illeti. Matt már jó ideje felfigyelt arra a jelenségre, hogy az AC/DC slágerei, mint például a ’Shook Me All Night Long’ és a ’Back in Black’ erősen vonzzák ezeket a félelmetes csúcsragadozókat. Bár többféle dalt is kipróbált, a fehér cápákat más dalok nem igen hozták lázba, ám az AC/DC számaira odaúsztak a víz alatti hangszórókhoz, és még a fejüket is hozzájuk dörzsölték.

Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a zene – különösen az alacsony frekvenciás hangok – hatással vannak a cápákra, és emiatt a parton hangosan szóló zene és bulizás akár cápatámadást is kiválthatnak.

Bár látható fülük nincsen, speciális hallószervük és oldalvonaluk segítségével a cápák kiválóan hallanak, a vízben a hangok ráadásul gyorsabban terjednek. A legjobban az alacsony frekvenciás hangokat képesek érzékelni, ezek hasonlítanak ugyanis leginkább egy vergődő, lehetséges zsákmányállat által kiadott rezgésekre.

Ugyan egyes part közeli cápatámadást összefüggésbe hoztak az alacsony frekvenciájú zenével, mely a part felől szólt a baleset időpontjában, a kapcsolatot nem sikerült egyértelműen bizonyítani. A kutatók folyton keresik az okát, hogy a cápák miért támadnak emberekre. Annak ellenére, hogy nem vagyunk állandó fogások a cápák étlapján, annyira ne csodálkozzunk, ha egy jól megtermett ragadozó hal zsákmánynak néz bennünket, ha éppen a felségvizeiben lubickolunk.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák