3 érdekesség a hallás és az ízérzékelés kapcsolatáról

  • 23.01.2017
  • Jáksó Nóra

Vajon az étteremben szóló kellemes háttérzene csak a hangulatunkra van hatással? Talán meglepő, de a zene nem csak kedélyállapotunkat befolyásolja, hanem az ízérzékelésünket is. Ezt az érdekes kapcsolatot számos tanulmányban kutatták, és sok érdekes felfedezés született:

  1. Nagyobb élvezettel kóstoljuk a bort klasszikus zene hallgatása közben, mint teljes csendben. Egy másik népszerű italunk, a sör esetében pedig kimutatták, hogy jobban ízlik, ha fogyasztásakor egy ismerős zenekar számai szólnak a háttérben.
  2. A hangmagasság is hatással van az ízérzetre. A magas frekvenciájú hangokat gyakran kapcsolják össze az édes és savanyú ízekkel, míg az alacsony frekvenciájú hangok a keserű és az umami ízek hatását fokozzák. Az umami az ún. ötödik íz, mely a gombák, a sajtok és a paradicsom pikáns ízét adja. Ha például fokozni szeretnénk egy édes desszert kínálta ízélményt, akkor magas frekvenciájú zenét érdemes a fogyasztása közben hallgatnunk.
  3. A hangerőnek is szerepe van az ízérzékelésben! Ha a környezetünkben túlságosan hangosan szól a zene, vagy nagy a háttérzaj, kevésbé intenzíven érezzük az édes és a sós ízeket. Ez egy lehetséges magyarázata lehet annak is, miért érzik sokan ízetlennek a repülőgépeken felkínált ételeket.

Ezekből az érdekes kutatási eredményekből nem csupán a vendéglátóhelyek profitálhatnak, de elősegíthetik az egészségesebb étkezést is. Hiszen a zene segíthet abban, hogy egy ételt kevesebb cukorral vagy sóval is kellően finomnak és fűszeresnek érezzük.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák