Hallási hallucináció: nem mindig jelez betegséget

  • 06.11.2020
  • Jáksó Nóra

A hangok hallása legtöbbször nem utal skizofréniára, mégis sokszor tévesen ezt a diagnózist állítják fel.

A baltimore-i Johns Hopkins Kórház kutatói egy korábbi, kisebb tanulmányban kimutatták, hogy nagyjából minden második, skizofréniával diagnosztizált páciens valójában nem is szenved ebben a betegségben. Leggyakrabban pedig azokat diagnosztizálják félre, akik szorongással és hallási hallucinációkkal küzdenek.

A skizofrénia egy súlyos, krónikus mentális betegség, melyet rendellenes gondolkodás, érzések, viselkedés, és téveszmék jellemeznek. Ez a betegség becslések szerint a világ népességének mintegy 0,5 százalékát érinti, és sokkal gyakoribb férfiaknál, mint nőknél. A tünetek általában 15-20 éves korban jelentkeznek a férfiaknál, a nőknél a 30-as éveik elején. Bár manapság már jól kezelhető gyógyszerekkel, ezek gyakran okoznak kellemetlen mellékhatásokat.

A hallási hallucináció, azaz a különféle hangok hallása a skizofrénia egyik jellemző tünete, ám sokszor csak egy múló jelenségről van szó, melynek a fokozott stressz is állhat a hátterében, de önmagában semmi esetre sem jelenti azt, hogy az illető skizofréniától szenved.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák