Hány hangot tudunk hallani egyszerre?

  • 01.09.2020
  • Jáksó Nóra

Bár a hallásunk korántsem olyan éles, mint egyes állatfajoké, agyunk lehetővé teszi, hogy sokkal több hangot azonosítsunk be, mint bármely más faj. De vajon hány hangot tudunk egyszerre meghallani?

Erre a kérdésre a választ a pszichoakusztika, vagyis a hangészlelés tudománya adhatja meg számunkra. A pszichoakusztika vizsgálja többek között agyunk és a hangok kapcsolatát, azt, hogyan reagál az elménk az egyes hangokra, például miért leszünk libabőrösek egy csodálatos zene hallgatása során.

A pszichoakusztika szerint az, hogy egyidejűleg hány hangot tudunk észlelni és azonosítani, több mindentől függ. Egy zsúfolt teremben, ahol körülöttünk sok ember beszélget egymással, mindegyiket halljuk egyszerre, ám csupán néhányat értünk. Halljuk az óra ketyegését is, a szél fújását, a saját lélegzetünket is. Ezeket a hangokat a fülünk mind észleli, miközben mi talán észre sem vesszük. Mert az agyunk csak a számára fontos információkat szűri ki. A fülünk ugyan mindent hall – már ami a hallástartományunkba (20-20 000 Hz) tartozik –, ám az agyunk erősen szelektál. Ezen a téren még sok tanulnivalója van a pszichoakusztikának, hogy feltérképezze, melyek azok a hangok, melyek aktiválják az agyunkat a felismerésben.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák