3 hallással kapcsolatos probléma, ami gyakori az óvónők körében

  • 04.11.2018
  • Jáksó Nóra

Az egyik legkockázatosabb munkakör a hallásproblémák rizikója szempontjából, bármily meglepő, az óvodapedagógusé. A Göteborgi Egyetem egy friss tanulmánya szerint 10-ből 7 óvónő szenved zaj okozta hallási fáradtságtól, minden másodiknak akadnak nehézségei a beszédmegértésben, és 10-ből 4 túlérzékennyé válik a hangokra. Ez a kiemelkedően riasztó arány mindenképpen aggodalomra ad okot, és azt jelzi, hogy csendesebb óvodai légkörre lenne szükség.

A tanulmányban részt vevő 4718 óvónő 71 százalékánál volt jellemző a hallási fáradtság, ami például meggátolja őket abban, hogy egy munkanap után rádiót hallgassanak, 46 százalékuknak gondjai vannak a beszédértéssel, 39 százalékuk pedig hetente legalább egyszer fizikai fájdalmat érez a fülében olyan mindennapi zajoktól is, melyek nem is feltétlenül túl zajosak.

Az óvónők nap mint nap ki vannak téve a gyerekek kiáltásainak, hangoskodásának, visító hangoknak, melyekből a kommunikáció érdemi részét olykor nehéz kiszűrni. De a gyerekeket természetesen meg kell hallgatni. Sajnos, a halláscsökkenés és a fülcsengés is nagyon gyakori tünet, miközben a hallásvédő eszközök használata az óvodai környezetben nehézkes lehet, hiszen a zaj nagysága nem csak a gyerekek hangoskodásától és számától függ, hanem még a termek akusztikája is befolyásolja.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák