5 érdekes tény a fülről és a hallásról

  • 24.07.2016
  • Trestyén Zsófia

Gondolta volna, hogy a legtöbb fülfertőzést a fültisztító pálcikák okozzák?! Pedig így van! Ehhez hasonló furcsaságokra derítünk fényt cikkünkben.

A veleszületett hallássérülést csak a kisbabák féléves kora után lehet véletlenszerűen észrevenni, mivel a sérült csecsemők nagyjából addig az időszakig ugyanúgy fejlődnek, mint egészséges babák.

Tudta, hogy a tüsszentés visszatartásával, akár a dobhártya beszakadását is kockáztatja?! Egy-egy tüsszentés közben a levegő sebessége a 150-170 km/h is elérheti, így a visszapréselt levegő pedig szédülést, de akár dobhártya roncsolódását is okozhatja.

A fültisztító pálcikák okozzák a legtöbb fülfertőzést, erre az “úszófül” nevű heveny betegségben szenvedettek vizsgálata során jöttek rá. A betegség tünetei közé tartozik a hallójárat gyulladása, duzzanata. A górcső alá vett alanyok 70 százaléka a gyulladás kialakulását megelőző héten használt fültisztító pálcikát, minden harmadik egyén pedig minden nap használta a fültisztító eszközt.

A zaj következményeként kialakult maradandó halláskárosodást nem lehet gyógyítani.

Egy göteborgi akadémia felmérése arra a tényre mutatott rá, hogy a komolyzenével foglalkozók 68 százaléka halláskárosodásban szenved.

Forrás: ötvenentúl.hu

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák