A fülcsengés és a fülzúgás tünetei és kezelése

  • 02.03.2015
  • Zahorján Ivett

Frusztráló zúgás, idegesítő búgó hangok, sípolás és csengés, amitől az ember legszívesebben falra mászna. A fülzúgás az egyik legkellemetlenebb hallószervi probléma, amely képes tönkretenni a napunkat, zavaróan hat ránk munka vagy pihenés közben, sőt, egyes esetekben depresszióhoz, szorongáshoz vezethet, illetve nagymértékben veszélyezteti az egészséges hallást.

A fülcsengés és fülzúgás (orvosi nevén tinnitus) egyértelmű okai nem ismertek, a tünetek (folyamatos zúgás, búgás, csengés egyik vagy mindkét fülben, hallásromlás, alvászavarok, nyugtalanság stb.) a felnőtt lakosság mintegy tizedénél jelentkeznek, idősebb korban pedig egyre fokozódnak. A jó hír azonban az, hogy vitaminokkal, ásványi anyagokkal és gyógynövényekkel hatékonyan kezelhető a probléma.

Mi okozza a fülcsengést, fülzúgást?

A fülzúgást és fülcsengést az esetek többségében a magas zajártalom idézi elő (ismétlődő erős hanghatások, zene, lövések, ipari gépek). Az intenzív zajok károsíthatják a belső fülben lévő érzékelő sejteket. Egyéb, könnyebben kezelhető oka lehet még a középfülgyulladás is, de a túlzott fülzsírtermelődés, túl sok alkohol fogyasztása vagy vérkeringési problémák is okozhatnak fülzúgást.

Talán kevésbé ismert tény, hogy bizonyos gyógyszerek (különösen az antibiotikumok és az aszpirin) mellékhatásaként is jelentkezhetnek a fülzúgás tünetei. Az újabb kutatások azt támasztották alá, hogy egyeseknél a fülcsengés okozója valamilyen idegrendszeri működési zavar lehet.

Melyek a leghatékonyabb kezelési módszerek?

Azokban az esetekben, amelyekben a fülzúgásnak nincs könnyen kezelhető kiváltó oka, az étrend-kiegészítők hatékony kezelési módszert jelenthetnek. A legtöbb kiegészítő együtt is kockázatmentesen szedhető. Fontos azonban, hogy rendszerint tartósan kell szedni őket, ugyanakkor jótékony hatásuk már egy hónap múltán érezhetővé válik.

Készítmények és módszerek, amelyek aranyat érnek fülzúgás esetén:

  • Páfrányfenyő (gingkó) kivonata,
  • Inozitol-hexaniacinát, ami tágítja az agyi vérereket,
  • B6 és B12 vitamin (az idegek működését serkenti),
  • Magnézium, ami fontos az idegműködés és a hallás kapcsán – az alacsony magnéziumszint okozhatja a vérerek összehúzódását, így gátolva az agy optimális vérkeringését,
  • Cink és réz (az elégtelen cinkbevitel hozzájárulhat a fülzúgás kialakulásához és súlyosbodásához),
  • Akupunktúra kezelés,
  • A koffein-, alkohol-, nikotin- és aszpirinbevitel korlátozása! 
  • Füldugó, védőöltözet használata, hallásvizsgálat, orvosi segítségkérés

A legújabb tudományos kutatások tükrében

Ahogyan arra egy japán kutatás rámutatott, a fentebb is említett cink jelentősen segíthet a fülzúgás kezelésében. A vizsgálat során olyan pácienseknél alkalmazták az elemet, akiknek szervezetében alacsony cinkszint volt tapasztalható. Két héttel később az alanyok szervezetében a cink mennyisége jelentősen megnőtt, miközben fülzúgásuk is enyhült.

Egy amerikai kutatócsoport pedig behatárolta azokat az agyterületeket, amelyek a fülcsengésért felelősek. E felfedezésnek köszönhetően a jövőben a fülzúgás kezelésének új módszereit ismerhetjük meg.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák