A háborúk a hallásra is káros hatással vannak

  • 01.03.2018
  • Trestyén Zsófia

Egy nagy amerikai tanulmányban számba vették a halláskárosodással hazatérő katonákat.

Sok iraki és afganisztáni veterán halláskárosodással tért haza a frontról – derül ki egy amerikai felmérésből.

570.322 iraki és afganisztáni veterán bevonásával végeztek vizsgálatot Amerikában. A kutatásban a 2007-ben vagy azt követő években szolgáló katonákat kérdezték. A résztvevőknél gyakran megfigyelhető betegség volt a traumás agysérülés (TBI), a poszttraumatikus stressz rendellenesség (PTSD) és más fennálló tünetek, pl. fejfájás és szédülés.

A halláskárosodás és a tinnitus szintén gyakran szerepel a háborúban szerzett sérülések között.

Számos Irakból és Afganisztánból hazatért katona panaszkodott halláskárosodásra, fülzúgásra vagy éppen mindkettőre egyszerre.

A veteránok között végzett nagy tanulmányban közel 8%-nyi (7,78%) iraki és afganisztáni katona nyilatkozott meglévő halláskárosodásáról. 6,5%-uknál diagnosztizáltak fülcsengést, és 6,2%-uk maradandó halláskárosodást és tinnitust egyaránt tapasztalt a frontról hazatérve.

Kiemelt kockázatú csoportok a katonák között

Azok, akik robbanásveszélynek voltak kitéve a fronton, természetesen nagyobb valószínűséggel tettek szert halláskárosodásra.

Összességében tehát sok hazatért katonának kell megküzdeni a maradandó lelki sérülésein túl testi panaszokkal, szédüléssel, fejfájással, valamint halláscsökkenéssel és fülzúgással.

A fenti iraki és afganisztáni veteránok között végzett kutatást 2017-ben publikálták.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák