A világ legjobb akusztikájával bíró koncerttermei

  • 04.06.2017
  • Bordohányi Alexandra

Már az ókorban is fontos volt az építészek számára, hogy az előadások, beszédek helyszínei megfelelő akusztikával bírjanak, ezért igyekeztek olyan épületeket létrehozni, amelyek a lehető legjobban verték vissza a hangot. Összegyűjtöttünk ötöt a ma ismert legjobb akusztikával rendelkező koncerttermek közül, melyek azért születtek, hogy a lehető legtökéletesebb hangzást biztosítsák.

Carnegie Hall, New York City

A Carnegie Hall-t gyakran emlegetik úgy, mint a klasszikus zene templomát, mely 1960-ig a New York-i Filharmónikusok bázisa volt. Az épület 1891-ben nyílt meg, William B. Tunthill tervei alapján készült neoreneszánsz stílusban. A koncertteremben olyan neves előadók híres darabjai debütáltak, mint George Gershwin, Richard Strauss, Sergey Rachmaninov vagy Bartók Béla.

Royal Albert Hall, London

A londoni Westminster városrészben található koncerttermét maga Viktória királynő nyitotta meg 1871-ben, akinek korában 9000 fő befogadására volt képes a terem, mely ma már korlátozódott 6000 főre. A máig számos zenei ág koncertjének otthont adó hangversenytermet a görög színházak mintájára építették, hogy kitűnő legyen az akkusztikája, Francis Fowke tervei alapján.

Operaház, Sydney

Sydney abszolút jelképévé vált az Operaház, melyet 1973-ban avatott fel II. Erzsébet brit királynő. Az épület végső formáját a város jachtkikötője ihlette, ezért hasonlít hajóvitorlákhoz a tetőszerkezet. Az Operaház közel 3000 férőhelyes hangversenytermében találhatóak a világ legnagyobb színpadi függönyei. Az épületben a nagy koncerttermen túl további kisebb termek és még mozi is kapott helyet.

The Helix, Dublin

A világ remek akusztikájával rendelkező koncerttermei közül talán a Dublinban található The Helix a legfiatalabb: a komplexumot 2002 októberében nyitották meg. Andrzei Wejchert lengyel építész tervei alapján készült a 12 000 m2-es épület, mely nem csak koncertteremként, hanem színházként, zenei- és filmstúdióként és kiállítótérként is funkcionál.

Philharmonie, Berlin

A Philharmonie épülete ad otthont a világ talán legjobb zenekarának, a Berlini Filharmonikus Zenekarnak, melyben több magyar művész zenél jelenleg is. A koncertterem az 1944-ben bombázással lerombolt korábbi Philharmonie helyén épült fel 1963-ra, Hans Scharoun tervei alapján. Berlin híres hangversenyterme annyira tökéletes akusztikával rendelkezik, hogy részben ennek a mintájára készült a sydney-i Operaház, a denver-i koncertterem, a párizsi Filharmonia és a los angeles-i Walt Disney koncertterem is.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák