Az iskolázottság akadálya lehet a demenciának

  • 06.10.2019
  • Trestyén Zsófia

A felsőoktatásban résztvevőknél kevésbé alakul ki kognitív hanyatlás az enyhe halláskárosodásban szenvedő emberek közül – állítja egy tanulmány.

Az utóbbi években sok tanulmány kimutatta, hogy a kezeletlen halláscsökkenés és a kognitív hanyatlás szorosan összekapcsolódik. Ezt az összefüggést megerősíti ez a tanulmány is. De a vizsgálat azt is megállapítja, hogy a kognitív hanyatlás kialakulásának kockázata csökkent azon halláskárosultak között, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek.

A tanulmány értékelte a halláskárosodás és a hosszú távú kognitív hanyatlás összefüggését a közösségben lakó idős felnőttek körében, és megállapította a korrelációt a halláskárosodás és a kognitív hanyatlás között. Az enyhe halláskárosodásban szenvedő emberek esetében azonban a visszaesést a felsőoktatásban való részvétel módosította.

„Arra gondolunk, hogy a felsőoktatási tanulmányaik során a páciensek elegendő szellemi tartalékot halmoznak fel az enyhe halláskárosodás következményeinek kiküszöbölésére, de azért, ahhoz ez nem elég, hogy a súlyosabb károsodások következményeit is legyőzzük” – mondta Linda K McEvoy, az egyik vezető szerző professzor.

A résztvevőket hosszú éveken át megfigyelték

A vizsgálatban 1144 résztvevő szerepelt, akik a kutatás során kitöltötték a mini-mentális állami vizsgákat (MMSE).

A szereplőket legfeljebb 24 évig követték további öt kognitív értékeléssel. A vizsgálatban résztvevők egyike sem használt hallókészüléket. Halláskárosodásuk mértéke ezen kategóriák valamelyikébe volt sorolható: normális hallás, enyhe halláskárosodás, közepes és/vagy súlyos halláskárosodás.

A tanulmány megállapította, hogy az MMSE vizsga enyhe halláskárosodásban szenvedő főiskolát végzett résztvevőknek jobban sikerült, mint társaiknak, akik nem jártak felsőoktatási intézménybe, a közepes és/vagy súlyos halláskárosodásban szenvedők esetében azonban már függetlenül volt az eredmény az iskolázottságtól.

„A halláskárosodás és a kognitív hanyatlás idősebb, közösségben élő felnőtteknél” című tanulmányt a Journal of Gerontology kiadványban tették közzé.

Források: www.busines-standard.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák