Egy hang, amelyet a világ minden részén hallani

  • 03.01.2016
  • Czicze Andrea

Vajon van olyan hely a Földön, amely teljesen mentes az ember okozta zajoktól? A válasz sajnos az, hogy nincsen.

Ökológusok, kutatók, újságírók és vállalkozó kedvű bloggerek már évek óta próbálják megtalálni azokat a vidékeket, ahol egyáltalán nem lehet ember okozta hangokat hallani. A főképp kíváncsiságból elkezdett kutatásba azóta már a BBC dokumentumfilmesei is bekapcsolódtak, és mindannyian egyöntetűen arra az eredményre jutottak, hogy van egy hang, amelyet a világ legeldugottabb szegletében sem kerülhetünk el, ez pedig nem más, mint a repülőgépek hangja.

Legyünk akár teljesen egyedül az Amazonas őserdejének mélyén vagy Szibéria lakatlan sztyeppéin, még itt sem felejthetjük el azt, hogy rajtunk kívül más emberek - vagy emberek alkotta gépek - is vannak a Földön, hisz itt sem telik el úgy óra, hogy legalább egy repülő ne szállna el fejünk felett. Sokaknak most biztosan eszükbe jut az Antarktisz vagy az Északi-sark is, s bár ezek turistahajóktól távol eső részei valóban ígéretes jelöltek – a kutató expedíciók gépeinek, az Északi-sark esetében pedig több, viszonylag rendszeresen használt légifolyosónak hála –, már itt is tudja minden jegesmedve azt, hogy milyen egy ember alkotta repülő hangja.

Az emberi civilizáció terjeszkedését szinte lehetetlenség megállítani, de reménykedni azért lehet abban, hogy a más módon még érintetlen területeken még nagyon hosszú ideig valóban csak egy magasban szálló repülő hangja lesz az egyetlen ember okozta zajforrás.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák