Egy ritka baleset következménye: fém a fülben

  • 08.09.2019
  • Jáksó Nóra

Legtöbbször gyerekeknél fordul elő olyan baleset, hogy idegen test kerül a hallójáratba, de felnőtteknél is megeshet, ha például veszélyes a foglalkozásuk. Elég gyakorinak mondható, hogy valami bekerül a külső hallójáratba, ám az csak elvétve fordul elő, hogy a középfülbe keveredjen.

Egy korábbi tanulmány egy ritka esetről számol be, mely egy fémmunkás szokatlan balesetéről szól. Egy 36 esztendős fémmunkás fülfájással és fülvérzéssel került a sürgősségi osztályra, miután folyékony fém csöppent a fülébe. Az orvosoknak elmondta, hogy miközben az elektromos olvasztó géppel dolgozott, egy csepp olvadt fém csöppent a jobb oldali hallójáratába. A vizsgálat során megállapították, hogy egy nagy ödémás duzzanat zárja el a hallójáratot, a bőr erősen kipirult, és néhány vérrögöt is felfedeztek. Az elzáródás és az éles fájdalom miatt a hallójárat mikroszkópos vizsgálatára nem volt lehetőség. Halláscsökkenést megállapították, fülzúgás nem jelentkezett, a súlyos égési sérülést pedig antibiotikummal, és helyileg alkalmazott fájdalomcsillapító és fertőtlenítőszerekkel kezelték. Három hónappal később a hallójárat meggyógyult, eltekintve néhány hegtől, más nyoma nem maradt a balesetnek. A dolgozó fájdalomra már nem panaszkodott, bedugulás érzésre és halláscsökkenésre azonban igen. A tünetek fél évvel később még mindig nem múltak el.

Egy CT vizsgálat fényt derített a kiváltó okra. Egy körülbelül 2,2 mm átmérőjű idegen test ékelődött be a középfülben a hallócsontocskák közé. Ez volt az a fémdarabka, mely fél évvel korábban izzó csepp formájában lyukat ütve a dobhártyán a középfülbe jutott. A fémet természetesen eltávolították, négy hét múlva pedig dobhártyaplasztikával lett helyreállítva a sérült dobhártya.

Bár meglehetősen ritkán fordul elő ilyen baleset, fémmunkásoknál megeshet, hogy a középfülbe kerülő olvadt fém súlyos károkat okoz. Ezért nem csupán szemvédőt, hanem hallásvédő eszközt is érdemes viselni munka közben.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák