Ez volt a világ legnagyobb hangerejű természeti katasztrófája

  • 24.10.2016
  • Jáksó Nóra

1883-ban a Krakatau vulkán kitörését akkora hangerejű robaj kísérte, melyet soha addig a történelemben nem jegyeztek fel. A robbanás hangját a több mint 3000 km-re lévő ausztráliai Perth-ben, de még a 4800 km-re található Rodriguez-szigeten is hallották. Ez olyan, mintha egy Kazahsztánból származó hang idehallatszana Magyarországra.

Krakatau szigete az indonéziai Szunda-szorosban található Jáva és Szumátra között. A sziget egykoron három nagy tűzhányóból állt, a 800 méter magas Rakatából, a 460 méteres Dananból, és a 120 méteres Perbuatanból. 1883 májusában heves földrengésekkel vette kezdetét az a kitöréssorozat, mely végül a történelem egyik legnagyobb természeti katasztrófájához vezetett. Három hónap múlva a sziget felrobbant. 1883. augusztus 27-én következett be az utolsó négy, legnagyobb robbanás, mely a sziget nagy részét elpusztította. Egy 160 km-re lévő barométer 172 dB-nek megfelelő hangnyomást jelzett, ami jól mutatja a robbanás elképesztő hangerejét. Egy 64 km-re állomásozó hajó kapitánya azt írta a feljegyzéseiben, hogy a legénysége felének berepedt a dobhártyája. A végső robbanás keltette lökéshullámot – mely akkora volt, hogy hétszer kerülte meg a Földet - több barográf is rögzítette szerte a világon. Bár a hangot olyan távoli városokban, mint London vagy San Francisco már nem lehetett hallani, a lökéshullámot ott is érzékelték.

A sziget lakatlan volt, ott emberek nem haltak meg, de a teljes esőerdei élővilág elpusztult. A kitörést követő hatalmas cunamik elárasztották Jáva és Szumátra partjait, ahol több mint 36 ezer ember halálát okozták. Egyes becslések szerint azonban ennél jóval többen vesztették életüket a katasztrófa következtében. A kitörés után még egy évvel is találtak holttesteket Afrika keleti partjainál és az Indiai-óceánban. A tragédia világszerte éreztette a hatását, éveken át sötétebb volt, a globális átlaghőmérséklet 1,2 Celsius fokot esett, az időjárás kaotikussá vált, és öt év kellett ahhoz, hogy a hőmérsékleti viszonyok visszatérjenek a kitörés előtti szintre.

1928 januárjában, több mint négy évtized múltán, Krakatau felébredt álmából. A víz alatti sorozatos, majd felszíni kitörések következtében a vulkán helyén új lávakúp emelkedett ki a tengerből, az Anak Krakatau, indonéz nyelvről fordítva: Krakatau gyermeke, mely azóta is folyamatosan növekszik.

Kép: 1888-as litográfia a kitörésről, Parker&Coward

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák