Ezen veszekszik az internet népe: Yanny vagy Laurel?

  • 03.06.2018
  • Trestyén Zsófia

A Twitterről indult az a hangfelvétel, amelyet már mindenki hallott, kivéve az, aki egy internet nélküli lakatlan szigeten töltötte az elmúlt hetet.

Emlékeznek még ”A ruhára”, ami megosztotta a közösségi háló felhasználóit, egyesek kék-feketének, mások arany-fehér csíkosnak látták ugyanazon képen szereplő öltözetet. Most egy twittelő ismét bedobott egy kérdést, ezúttal azonban nem optikai csalódásról van szó, hanem hallásunk tréfál meg minket.

A Twitterezők 47%-a Yanny-t 53%-uk pedig Laurelt hall.

A két szó egyáltalán nem hasonlít egymásra, aki az egyiket hallja, nem érti, hogy hallhatja valaki a másikat és fordítva.

Számos elmélet született arról, mi okozhatja ezt a különbséget, egy tézis szerint jelentősége van, hogy mélyebb vagy magasabb frekvencián játsszák-e le a felvételt, másik teória a hallgatóság életkorát okolja az eltérés miatt. Rengeteg vicces fotó és paródia született a videó kapcsán. Majd előkerült a ”hang”, aki felmondta a szót, ő pedig nem más, mint Jay Aubrey Jones, egy broadway-színész és énekes. A 67 éves művész elárulta, hogy 2007-ben a "laurel" szót rögzítették. Így a vita lezárhatónak tekinthető, de itt a videó:

Ön mit hall? Yanny vagy Laurel? Biztos benne?

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák