Guinness-rekorder a Microsoft csendszobája

  • 17.01.2016
  • Czicze Andrea

(A kép csak illusztráció)

Bizonyára sokan azt gondolják, hogy egy könyvtári olvasóteremnél kevés békésebb és csendesebb helyet találni, s bár ez valószínűleg így is van, a Microsoft által tervezett visszhangmentes szobához képest még a könyvtár is igen zajosnak számít.

Míg a csendesnek mondott helyek zajszintje általában 30 decibel körül mozog, addig a tavaly októberben, az amerikai Redmondban bemutatott ún. csendszobában -20,3 decibeles értéket mértek, mellyel a Guinness Rekordok Könyvében egyből megkapta a világ legcsendesebb helye címet is, megelőzve ezzel a korábbi első helyezett, a minneapolisi Orfield Laboratories hasonló fejlesztésű kamráját.

A titok nyitja természetesen a tervezésben rejlik: a falak, a plafon és a padló is mind úgy vannak kialakítva, hogy ne visszaverjék, hanem elnyeljék a hanghullámokat, vagyis a már eleve teljesen izolált szobában egyáltalán nem alakul ki visszhang. A helységben egy hangot azonban mégis hallani fognak, ez pedig saját testük működésének zaja lesz. Mind a Microsoft, mind az Orfield Laboratories csendszobájában hosszabb időt eltöltők arról számoltak be, hogy miután magukra hagyták őket, pár perc után elkezdték hallani saját szívverésüket, gyomorműködésüket és légzésüket, sőt bármily meglepő, még a fülükben képződő neszekre is felfigyeltek, melyek akkor keletkeznek, ha a fület semmiféle hanghatás sem éri.

A világ legcsendesebb helyét a Microsoft többek közt hangfelismerő berendezések tesztelésére, illetve gépek zajszintjének mérésére használná a jövőben.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák