Halláskárosodás oka: robbantás

  • 02.12.2018
  • Trestyén Zsófia

Az egyik leggyakoribb hallásvesztési ok a katonák körében a különböző robbanások robaja.

Egy amerikai tanulmány megállapította, hogy a tűzszerészettel foglalkozó férfi katonák hallásának épsége sokkal nagyobb veszélynek van kitéve, mint a más területeken tevékenykedő társaiké. A robbanásveszéllyel járó munkaköröket betöltőknél a halláskárosodás kockázata több mint kétszerese az ekkora robajjal nem járó munkát végző személyzet körében. A halláskárosodás felmérésénél figyelembe vették, hogy egyoldali vagy mindkét fülön jelentkezik-e. A vizsgálat kimutatta, hogy ha csak az egyik fülnél következett be a károsodás, akkor az nagyobb arányban a bal oldali volt.

A tanulmány közel 1600 férfi katonát hasonlított össze, olyanokat, akik robbanás következtében sérülést szenvedtek azokkal, akiknek nem szereztek ilyen jellegű sérülést.

A hallásvesztés kapcsolódása a robbanáshoz

A robbanásveszélyes csoportban a halláskárosodás mintegy 63% tulajdonítható közvetlenül a robbanásnak.

A detonációk általában zaj okozta halláskárosodással és hallásküszöb-eltolódásokkal jártak. A vizsgált sérülések közül 82%-ot elsősorban robbanóeszközök okoztak, 9%-ért rakéták vagy gránátok tehetők felelőssé, 8% pedig aknavetők miatt következett be.

A tanulmányról

A tanulmányt 1574 férfi bevonásával végezték el, akik az Egyesült Államok haditengerészetének és tengerészgyalogságainak alkalmazottai voltak. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport 661 olyan személy volt, akiknek robbanás okozta sérülése volt, míg a másik csoport 913 olyan személy volt, akik nem szenvedtek ilyen balesetet munkájuk során. A résztvevőket a sérülés előtt és után 12 hónapon belül tesztelték. A katonák megfigyelése 9 évig tartott.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák