Hogyan hallanak a csecsemők?

  • 30.03.2015
  • Zahorján Ivett

Az újszülöttek első életszakaszának rohamos fejlődése során többnyire az egészséges hallás is kialakul – napjainkban ritkán fordul elő a veleszületett halláskárosodás a csecsemőknél, mindössze két ezrelékük kezdi meg életét ehhez kapcsolódó érzékszervi problémával.

A babák már az anyaméhben hallják a körülöttük lévők hangját, a születés után pedig rendkívül fontossá válik az ingerfelvétel e formája, hiszen ennek segítségével képesek érzékelni a külvilágot.

Életük első heteiben az újszülöttek hallása még fejletlen és érzékeny. Érdekes, hogy a tompa hangokra, enyhe puffanásra, kisebb zajokra nem mindig reagálnak. Ennek oka többek közt az, hogy a babák védve vannak az erősebb auditív jelektől a fülükben lévő maradék magzatvíz miatt, ami kvázi füldugóként szolgál számukra.

A korai szakaszok után a babák idővel egyre pontosabban érzékelik, hogy honnan jönnek a hangok, és már nemcsak tekintetükkel, hanem fejük oldalra fordításával is keresik a zaj forrását. A felesleges fülzsír a szopás közbeni állkapocsmozgással természetes úton kiürül a fülből.

S hogy milyen módon tudnak részt venni a szülők, nevelőn a kicsik hallásfejlődésében? Kezdetben énekeljünk altatódalokat, zenéljünk nekik valamilyen hangszeren, vásároljunk kisbabáknak szóló zenei CD-ket. Ami fontos még, a meseolvasás, ami abban is segít, hogy a gyermek ráérezzen a nyelv ritmikájára és zeneiségére. Minél többet beszélünk hozzá, annál több szót és hangot tanul meg, mire eljön az első saját szavak ideje.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák