Hogyan hat a háttérzaj a munkavégzésünkre?

  • 16.04.2018
  • Jáksó Nóra

Zavar a háttérzaj, miközben dolgozol? Vagy talán éppen a teljes csend az, amit nem szeretsz, és úgy gondolod, hogy bármilyen háttérzaj, beszélgetések, utcai forgalom zaja, zene- vagy a tévéhallgatás segít abban, hogy hatékonyabb legyél? Az ez irányú kutatások szerint mindenféle háttérzaj a teljesítményünk csökkenését eredményezi. Bár hatásuk a feladat típusától függően változhat, ugyanis a fizikai teljesítményt a zenehallgatás fokozhatja, ám az olvasást már károsan befolyásolja.

Szerencsére ezeket többé-kevésbé ki lehet iktatni az életünkből, a közlekedési zajokat például azzal, ha becsukjuk az ablakot. Amit azonban egy munkahelyen nem lehet „kikapcsolni”: az a beszélgetések háttérzaja. Elkapunk szaggatottan egy-két szót, vagy mondatot, részleges telefonbeszélgetést. Ez az egyik leggyakoribb háttérzaj egy munkahelyen. Számos tanulmány vizsgálta már ennek a hatását a feladatvégzésre, és úgy találták, hogy ez a fajta zaj még a folyamatos beszédnél is jobban zavarja a munkavégzést, az olvasást és a szövegértést, valamint a számokkal való dolgozást.

Ezek szerint mindenki téved, aki úgy érzi, hogy a háttérzaj, illetve zene fokozza a szellemi tevékenységét?

A legtöbb esetben igen, de azért akadnak kivételek. Egy glasgow-i kutatás szerint a zaj másként hat a gondolkodáson alapuló feladatvégzésre az introvertált (befelé forduló) és az extrovertált (külvilág felé forduló, könnyen barátkozó) személyiségű embereknél. Bár a csendhez képest a háttérzajban mindkét személyiségtípus rosszabbul teljesít, az introvertált embereknél jóval több teljesítményprobléma lép fel, mivel a kutatók szerint ők sokkal érzékenyebbek a zavaró hatásokra.

Az extrovertált emberek tehát jobban tűrik a háttérzajokat, és könnyűszerrel elvégzik a feladatukat akkor is, ha kollégájuk mellettük telefonál, a nyomtató mellett van az íróasztaluk, vagy ha zene szól a háttérben. De tévedés ne essék: ők is sokkal jobban teljesítenek, ha munka közben csend veszi körül őket.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák