Hogyan tesz a zene egy férfit vonzóbbá?

  • 01.02.2020
  • Jáksó Nóra

A zene hatására egy férfi arca vonzóbbá válhat. De milyen zenének lehet ilyen csodás hatása?

A nők sokkal vonzóbbnak találják egy férfi arcát, és nagyobb valószínűséggel randiznának vele, ha korábban zenét hallgattak. A legerősebb hatása az érzékeket felébresztő zenének volt.

A Bécsi Egyetem egyik korábbi tanulmánya arra volt kíváncsi, hogyan hat a zene az ellenkező nemű arcok szubjektív értékelésére. Az arc vonzereje az egyik legfontosabb fizikai adottság, mely befolyásolja a párválasztásunkat. A zene mindig is fontos szerepet töltött be az emberek életében, része volt a társasági életnek, ezért a kutatók szerint nagy jelentősége lehetett abban is, hogy pozitívan befolyásolja más arcának vizuális észlelését. A pszichológiában ismeretes az ún. transzferhatás, ami akkor következik be, mikor két ingert közvetlenül egymás után dolgozunk fel. Az első inger hatására fokozódik a fiziológiai (élettani) aktivitás, amit aztán a második ingernek tulajdonítunk. Ez a nagyrészt tudatalatti mechanizmus befolyásolja a tetteinket, ebben az esetben például a lehetséges párválasztásunkat.

A tanulmányban részt vevő nők életkortól függetlenül sokkal vonzóbbnak tartották egy férfi arcát, és szívesebben randevúztak volna vele, miután zenét hallgattak. Az erősen stimuláló hatású zenének volt a legjelentősebb hatása.

Az érdekes kísérlet arra sarkallja a kutatókat, hogy tovább vizsgálódjanak a zene párválasztásban betöltött szerepére. Az egyik izgalmas, nyitott kérdés, hogy vajon a zenei kreativitás kompenzálni tudja-e azt a fizikai deficitet, amit a másikban esetleg hiányolunk.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák