Indiában nagyon magas a hallásvesztés előfordulása

  • 17.02.2019
  • Trestyén Zsófia

Egy friss kutatás szerint a 60 évnél idősebb korosztály 67%-ának okoz gondot a mindennapjaiban a halláskárosodása, de a 40-59 évesek között is 40% feletti ez az érték.

Az indiai Delhi térségben élő emberek körében végzett vizsgálat szerint a halláskárosodás általános aránya 26,9% volt az 5 éves és idősebb személyek körében.

A halláscsökkenés előfordulása legerőteljesebben a 60 éves és annál idősebbek körében jelentkezett, konkrétan 67%-nál, majd a 40-59 éves korosztálynál is számottevő ez a számadat, 40,7%-os előfordulási aránnyal.

A tanulmány összefüggést állapított meg az időskori halláskárosodás, a női nem és az alacsony iskolai végzettség között, ezek a tényezők mind növelik a kialakulás kockázatát.

Vidéki és városi területek leosztása

A hallásvesztés elterjedtsége a vidéki területeken 32,4%, a városi területen 26,1% volt. A tanulmány szerzői azt sugallják, hogy a különbség oka az lehet, hogy a vidéki lakosságot inkább érintik olyan fertőzések, melyek a hallásuk épségét is veszélyezteti, hiszen ezeken a területeken az életkörülmények nem kimondottan jók, alacsonyabb szintű a tudatosság a lakosság részéről a higiéniát illetően.

A hallásvesztés foka

A kutatásban résztvevők közül 30% enyhe, 13,7% mérsékelt, 51,2% súlyos, 5% pedig mély halláskárosodásban szenvedett. A vizsgált alanyok 68,9%-nak mindkét oldalon, míg 31,1%-nak csak az egyik fülét érinti.

A tanulmányról

A vizsgálatba 664 személyt vontak be.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák