Kiderült! Igazából ezért vágta le Van Gogh a fülét

  • 07.11.2016
  • Czicze Andrea

1888. december 23-a Vincent van Gogh életének egyik legdrámaibb napja volt. Míg mások a karácsonyra készülődtek, ő egy borotvapengével levágta bal fülének nagy részét, amit még aznap egy bordélyházban dolgozó fiatal takarítólánynak ajándékozott. A művészettörténészek eddigi magyarázatai szerint e drasztikus tett egy Gauguinnel történt veszekedés következménye volt, most azonban úgy néz ki, hogy mégsem ez volt az esemény igazi indítóoka.

Az új teória szerint, mely Martin Bailey Van Gogh-kutató nemrég megjelent könyvében látott napvilágot, az akkor 35 éves festő fiatalabb testvére, Theo miatt szabadult meg majdnem egész bal fülcimpájától. Tettének kiváltó oka pedig az a levél volt, melyet épp karácsony előtt egy nappal kapott kézhez öccsétől. A levélben Theo azt közölte idősebb bátyjával, hogy szerelmes és hamarosan nősülni készül. Van Gogh a hírt nagyon rosszul fogadta. Theo volt az egyetlen családtagja, aki szeretettel viseltetett irányában, ráadásul anyagi megélhetése is tőle függött, hisz módos öccse volt legnagyobb pénzügyi támogatója is egyben. Úgy érezte, hogyha testvére megnősül, akkor vele már nem fog foglalkozni, nem lesz, aki segítsen neki számlái kifizetésében, a létbizonytalanság érzése és a teljes elszegényedéstől való félelme pedig nem tettek jót már amúgy is gyenge idegrendszerének.

Bailey meg van győződve arról, hogy e levél és nem a Gauguinnel való veszekedés bomlasztotta meg Van Gogh elméjét aznap. Az elhíresült eset után a festő elmegyógyintézetbe került, állapota pedig egyre súlyosbodott: hallucinációk, epilepsziás rohamok kínozták. Bár egyik orvosa 1890-ben gyógyultnak nyilvánította, ennek ellentmond az, hogy odakint hamarosan újabb roham tört rá. Az életbe belefáradt Van Gogh a füllevágás után kicsit több mint másfél évvel adta fel a harcot magával és a világgal szemben, és az auvers-i vár környékén szíven lőtte magát. Orvosa azonnal értesítette Theót, aki az utolsó napokat testvére mellett töltötte. Van Gogh 1890. július 29-én halt meg, mindössze 37 éves volt.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák