Különös betegség: egy nő, aki nem hallja a férfiak hangját

  • 06.01.2020
  • Jáksó Nóra

Egy kínai nő egy reggel arra ébredt, hogy nem hallotta a barátja hangját.

A reggelt megelőző éjszaka a nőt fülcsengés és hányás gyötörte. Az orvosok megállapították, hogy olyan hallásromlást szenvedett el, melynek jellemzője, hogy nem hallja az alacsony frekvenciájú hangokat, melybe az átlagos férfihang is beletartozik.

A belső fülben lévő hallószőrök – melyek biztosítják, hogy a hanghullámok idegi impulzusok formájában jussanak az agy hallóközpontjába – idővel törékennyé válhatnak, különösen azok, melyek a magas frekvenciájú hangok vezetéséért felelősek. Ez az oka annak, hogy a magas frekvenciájú hallásromlás gyakoribb jelenség, ahol is a páciensek a nők és a gyerekek hangját nem hallják, bár ez is igen ritka állapot. Az orvosok szerint ebben az esetben a különös hallásromlást a nő kialvatlansága és a stressz okozhatta, és kellő pihenéssel visszafordítható, azaz nem maradandó a károsodás.

Azoknál, akik nem hallják az alacsony frekvenciájú hangokat, gyakran fordul elő, hogy rosszul hallják a telefonbeszélgetést, a hűtőgép zümmögő búgását, vagy éppen egy közeledő autó hangját – ezért lehet az ilyen típusú halláscsökkenés fokozottan balesetveszélyes.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák