Magas arányú halláskárosodás az egészségügyi és szociális segélyszektorban

  • 24.02.2019
  • Trestyén Zsófia

Az Egyesült Államokban végzett kutatás szerint különös veszélynek vannak kitéve a szakápolók.

Azok a személyek, akik egészségügyi és szociális segítségnyújtással foglalkoznak, nagyobb kockázatot vállalnak hallásuk épségének szempontjából.

Fokozottan fennáll a halláskárosodás kialakulásának kockázata azoknál, akik az egészségügyi és szociális segítségnyújtási szektorban dolgoznak, még akkor is, ha ez az iparág az Országos Munkahelyi Biztonsági és Egészségügyi Intézet (NIOSH) tanulmánya szerint alacsony zajterhelésűnek minősül.

Magas kockázatú ágazatok

A tanulmány szerint a hallásvesztés elterjedtsége az egészségügyi és szociális segélyszektorban az USA-ban 19% volt. A hallásvesztés elterjedtsége az orvostechnikai laboratóriumok alszektorában 31%, míg az összes egyéb egészségügyi szakember irodáiban 23%. A gyermekeket ellátó alágazatban dolgozó munkavállalók körében 52%-kal magasabb a hallásvesztés kockázata, mint a referencia iparágban. Ez az alágazat, amely a hallásvesztés szempontjából az egyik legmagasabb kockázattal jár. A halláscsökkenés legmagasabb kockázatával járó egyéb alágazatok az ambuláns és egészségügyi szolgáltatások, más egészségügyi szakemberek irodái, valamint sürgősségi és egyéb segélyszolgálatok voltak.

A tanulmányról

A tanulmány 2003 és 2012 között 1,4 millió amerikai munkavállaló hallásvizsgálatát vette számba, melyből 8 702 az egészségügyi és szociális segélyszektorban dolgozott.

Egy másik hasonló tanulmányt is készítettek a halláskárosodás elterjedtségéről a zajnak kitett amerikai munkavállalók között a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, a halászat és a vadászat területén 2003-tól 2012-ig. A tanulmány megállapította, hogy a felsorolt ágazatban dolgozó munkavállalók szintén magas kockázatnak vannak kitéve.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák