Meglepő kimutatás az óvónők hallásáról

  • 07.01.2019

10-ből 7 óvónőnek problémája van a hallásával – állítja egy svéd tanulmány.

Ha óvodában dolgozol, akkor a szakmádból adódóan nagyobb a hallásvesztési problémák kockázata, mint más területen – legalábbis egy svéd tanulmány állítása szerint.

10 óvodapedagógus közül 7-nek hallási problémája van.

A zaj jelentős problémaforrás

A tanulmányban a női óvodai dolgozók 39%-a legalább hetente egyszer valamiféle kényelmetlenséget vagy fizikai fájdalmat érzett a fülében a mindennapi zajoktól, ami a munkahelyén éri őket. Az átlaglakosság női népességének hallásproblémáihoz hasonlítva ez az eredmény kiugrónak bizonyult.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy az óvónőként dolgozó hölgyek több mint kétszeres kockázatnak vannak kitéve a zaj által okozott hallásfáradtság, a hiperaktivitás és a beszéd észlelésének nehézségei között. A női óvodapedagógusok 71% zaj okozta hallásfáradtságot tapasztalt, ami miatt például nem hallják rendesen a rádiót, és 46%-uk nehezen értette a beszédet is.

”Az óvodai dolgozók sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint más hölgyek, akik hasonló zajszintű környezetben dolgoznak. A tüneteket a stresszes környezet indíthatja el, és a hallásvédelmi eszközök használata is nehézkes”- mondta Sofie Frederiksson, a svédországi Göteborgi Egyetem kutatója.

A tanulmányt 4718 női óvodapedagógus bevonásával végezték, akiket az általános népesség 4122 nőéhez hasonlítottak. Minden résztvevő 22-63 éves volt. A kutatás során válaszolniuk kellett egy kérdőívre, és egy általános klinikai hallásvizsgálaton is átestek.

”A hallásvesztés tünetei a nők körében – a foglalkozási zaj és a stresszes munkakörülmények összefüggésében” című tanulmányt 2018 májusában a Göteborgi Egyetemen mutatták be, az Orvostudományi Intézetben, a Közegészségügyi és Közösségi Orvostudományi Tanszéken.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák