Míg alszunk, a hallásunk segítségével őrködik az agyunk

  • 26.05.2019
  • Jáksó Nóra

Az agyunk egy része akkor is hallja a külvilág hangjait, amikor éppen alszunk. Ez az a terület, mely felébreszti az anyát a csecsemősírásra, ám nem kelti fel, ha egy teherautó robog el az ablak előtt.

A Johns Hopkins Egyetem egyik korábbi tanulmányában fedezték fel a kutatók, hogy az alvás alatti hangfeldolgozásért felelős terület az agy frontális lebenyében, azaz a homloklebenyben található. Ez a régió egyfajta éberségi jelzőrendszer részét képezi, elemzi a hangokat, de csak akkor ébreszt fel, ha olyan hangot hallunk, mely számunkra vészjelzést vagy fenyegetést jelent, vagy ha a nevünkön szólítanak. Az a mechanizmus azonban továbbra sem ismert a kutatók előtt, amely lehetővé teszi az agy számára, hogy szelektálja a különböző hangokat.

A kutatók szerint, amikor alszunk, az kicsit olyan, mintha kómában lennénk, mivel elveszítjük a tudatunkat önmagunk és a környező világ felett. Ám az agyunk ekkor is tovább őrködik, és figyeli, mi folyik körülöttünk, hogy megbizonyosodjon a környezetünk biztonságosságáról. Ezért van az, hogy ha például sátorozunk, a madárcsicsergésre nem ébredünk fel, de a farkasok üvöltésére már annál inkább.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák