Mikor vagy a legtermékenyebb? Egy füldugó megmondja

  • 07.08.2016
  • Czicze Andrea

Egy újabb korszakalkotó eszköznek köszönhetően a nőknek ezentúl gyerekjáték lesz kiszámítani az ovulációjuk időpontját. A találmány egy füldugó, melynek feltalálója biztos abban, hogy hamarosan az egész világon forradalmasítani fogja a mostanáig alkalmazott, rendkívül macerás, hőmérős technikát.

Aki próbálta már hőmérőzéssel megállapítani azt, hogy melyek azok a napok a hónapban, amikor a legnagyobb esélye van a teherbeesésre, az tudja, hogy mennyire nehéz végigcsinálni akár egyetlen hónapot is az adatok begyűjtésével. A módszer lényege az, hogy mindig ugyanabban az időben – lehetőleg rögtön a reggeli felkelés után – meg kell mérni a test alaphőmérsékletét, melyet utána táblázatban kell vezetni. A mért adatok segítségével aztán később nagyon szépen megállapítható és kiszámítható a következő ovuláció időpontja. A táblázatot nagyon fontos pontosan vezetni, hisz míg a spermium akár 72 óráig is életképes, addig egy női petesejt mindössze 24 óráig. Tehát nagyon rövid időintervallum áll a babára vágyó párok rendelkezésére, hogy sikerrel járjanak.

Sok más nőtársához hasonlóan ezt a módszert javasolta orvosa a kínai Vanessa Xinek is. Bár Xi kezdetben lelkesen írogatta reggeli testhőmérsékletét, hamarosan rájött, hogy minden fegyelmezettsége ellenére nehéz lesz végigcsinálnia az előírt időszakot. Viszonylag hamar elkezdett gondolkozni azon, hogyan lehetne ezt egyszerűbbé tenni, és e gondolatból (meg persze rengeteg munkából) született meg a Yono, mely nagyon úgy tűnik, hogy a 21. századi orvoslás egyik hatékony eszköze lehet.

A Yono egy olyan fülbe helyezhető eszköz (amolyan okos füldugó), mely – a hőmérőzéshez hasonlóan – az ovulációs ciklust figyelve segíti a nőket a teherbeesésben azzal, hogy megmutatja a legtermékenyebb napokat. Miben különbözik ez a hagyományos hőmérőzéstől? Hát abban, hogy szinte mindent megcsinál helyettünk. Nem kell táblázatot és diagramokat vezetni vagy görbéket rajzolni, az eszköz ugyanis maga méri és elemzi az adatokat, a hölgyeknek mindössze annyi a dolguk, hogy éjszaka, lefekvés előtt betegyék a fülükbe. Az eszköz ezután egész éjjel, körülbelül 70 méréssel figyeli a nők bazális (alap-) hőmérsékletét (mely ovulációkor egy kicsit leesik, majd újra felmegy), és a tárolt adatokat reggel, Bluetooth segítségével továbbítja a telefonukra telepített Yono alkalmazásra, mely nemcsak elemzi, hanem az adott időpontban jelzi is a fogamzás szempontjából legtermékenyebb időszakot. Alkotói szerint a készülék nemcsak pontosabb, mint a meglévő, ovulációt nyomon követő módszerek, de sokkal kényelmesebb használni is.

Bár az eszköz hazánkban egyelőre sajnos még nem kapható, Amerikában és Nagy-Britanniában már igen, jelenlegi ára átszámítva 27-35.000 Ft körül mozog.

Forrás: hipochonder.blog.hu, www.yonolabs.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák