Minden tizedik brit azt vallja, rosszul hall

  • 24.09.2018
  • Trestyén Zsófia

Egy friss adat szerint legalábbis ez a szám jött ki.

Az Egyesült Királyságban élő emberek 9,7%-a azt állítja, hogy halláskárosodásban szenved. A 18 év feletti felnőttek 11,6%-a azt mondja, hogy halláskárosodása van – az EuroTrak UK 2018-as felmérése szerint.

Az Egyesült Királyságban a halláskárosodásról és a hallókészülékek használatáról szóló EuroTrak UK 2018-as felmérésből kiderül, hogy tízből egy brit úgy gondolja, halláskárosodása van.

Az Egyesült Királyságban fellelhető halláskárosult emberek száma viszonylag stabil. Az első EuroTrak UK-felmérés 2009-ben készült. Majd 2012-ben és 2015-ben is elvégezték. A halláskárosodásban szenvedők száma többé-kevésbé megegyezik a más európai országokban és az Egyesült Államokban végzett hasonló felmérések eredményeihez.

A megkérdezettek 47,6%-a az, aki azt mondja, hogy halláskárosodása van és hallókészüléket használ. A 2015-ös felmérésnél 42,4% volt ez a szám, ami azt jelenti, hogy a hallókészülék-használók aránya jelentős mértékben emelkedett az elmúlt években. A hallókészüléket használók 61 százaléka az Egyesült Királyságban mindkét fülében alkalmazza az eszközt.

A felmérésben szinte minden megkérdezett, aki hallókészüléket használ (94%-uk), azt mondta, hogy ezek az eszközök valamilyen módon javítják az életminőségüket. Ezek a készülékek 87%-a a munkájukban is segítette őket.

A hallókészülékeket nem használók csak 28%-a gondolja úgy, hogy egy harmadik fél támogatná ezen segédeszköz vásárlását. 44% azt mondta, nem biztos abban, hogy bárki más finanszírozná ezt, és 28% azt gondolta, hogy nincs támogatás a hallókészülék vásárlásra országukban.

A felmérésben a hallókészülék használók 75%-a azt mondta, hogy díjmentesen jutott hozzá az eszközhöz. 21%-a maga vásárolta. 4% azt mondta, hogy nem tudja, honnan van a hallókészüléke.

A felmérésben résztvevők 34%-a azt mondta, hogy az utóbbi 5 évben végeztek rajta hallásvizsgálatot, de a megkérdezettek közel fele (48%) még soha nem vett részt ilyen szűrésen.

Az EuroTrak UK 2018-at egy svájci analitikai cég tervezte meg és hajtotta végre az Európai Hearing Instrument Manufacturers Association (EHIMA) nevében. A felmérés közel 15 000 interjúból állt.

Forrás: hear-it.org 

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák