Mindössze 15 éves volt a fülvédő feltalálója

  • 07.02.2016
  • Czicze Andrea

Chester Greenwood neve hazánkban biztosan keveseknek cseng ismerősen, pedig nem mást, mint a fülvédőt adta nekünk és persze a világnak. Nevét azért is érdemes megjegyezni, mert szinte még gyerek volt, amikor egy hideg téli napon találmányának ötlete megszületett fejében.

1873-at írtunk, amikor az alig 15 éves Chester Greenwoodnak az amerikai Farmington városka egyik befagyott taván korcsolyázva elege lett abból, hogy mindig fázik a füle. Korábban barátaihoz hasonlóan ő is a fején körbetekert sállal próbálta védeni füleit a hidegtől, azonban ez a megoldás egyre jobban zavarta kedvenc időtöltésében, így egy délután drótból készített magának egy kör alakú fülvédőt, majd megkérte nagymamáját, hogy ezt a gondosan összetekert és fejpánttal ellátott drótcsomót puha hódprémmel is varrja körbe. Találmányát 19 évesen szabadalmaztatta, ám nem állt meg itt, nem sokkal később ambiciózusan gyárat alapított, amely rövid idő alatt annyira sikeres lett, hogy az első világháború idején már az ő cége gyártotta az amerikai katonák fülvédőjét is. Vállalata mintegy 60 évig működött, munkát és megélhetést adva ezzel szülővárosa sok lakosának.

Chester 1937-ben sikeres üzletemberként, tisztes öregségben halt meg. Városa ma is őrzi emlékét, 1977-ben december 21-ét hivatalosan is Chester Greenwood Nappá nyilvánították, melynek érdekessége, hogy aznap mindenki – beleértve a járőröző rendőrt is – jópofa fülvédőket visel az utcákon.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák