Mire ügyelj, ha a fültágításnak hódolsz?

  • 10.04.2016
  • Jáksó Nóra

A fültágító napjaink egyik legnépszerűbb piercingje. Míg sokaknak meglepő ez az ékszer, a fültágítás nem új dolog, évezredek óta hozzátartozik egyes törzsek kultúrájához. Ilyenek például a kelet-afrikai maszájok, az amazóniai huaorani indiánok, de Tutanhamon fáraó esetében is megfigyelhető a tágított fül, és Buddhát is így ábrázolják legtöbbször. A „kinyújtott” fület az ősi kultúrákban a bölcsesség jelének tartották. Érdekes, hogyan hat az ősi és a nyugati kultúra egymásra. Ugyanis miközben a maszájok lassacskán felhagynak ezzel az uniszex szokással, és ma már főként csak a nők tágítják a fülüket szépségük kiemelésére, addig a nyugati társadalmakban a fültágítás egyre nagyobb divatnak számít.

A legkedveltebb méret általában a 6-8 mm-es lyuk, de egyre elterjedtebb a 10-12 mm-es nagyság. Van, aki az 50 mm-es fültágítótól sem riad vissza. Mint minden percingnek, természetesen ennek is vannak kockázatai. Ha nem tartjuk tisztán az érintett területet, a bőrön lévő baktériumok fertőzést okozhatnak, ami kipirosodásban, duzzanatban nyilvánulhat meg. Ha a gyulladás tovább terjed, esetleg láz kíséri, és nincs javulás, természetesen el kell távolítani az ékszert, és orvoshoz kell fordulni. A tágításban kulcsfontosságú a fokozatosság, bár tetováló szalonokban egy szike segítségével azonnali eredményt kaphatunk, ha magunk végezzük a tágítást, akkor türelmesnek kell lenni. Egyszerre csak 1-2 mm-t lehet tágítani, ezután pedig 4-6 hetet várni kell a következő nyújtásra. Ellenkező esetben fájdalmas sérülést okozhatunk magunknak, extrém helyzetben akár el is szakadhat a füllebenyünk. Ha esetleg megszakad a lebeny vérellátása, akkor a fül ezen része leválhat.

Felmerül a kérdés, mi a helyzet akkor, ha idővel meggondoljuk magunkat, és már nem szeretnénk, hogy egy nagy lyuk tátongjon a fülünkön? Ha 10-12 mm-nél nem nyújtottuk nagyobbra a lyukat, akkor nincs ok aggodalomra, fiatal korban, míg bőrünk elég rugalmas, idővel visszahúzódik a nyílás, ennél nagyobb lyukak esetén azonban valószínűleg nem. Erre az eshetőségre lehet kapni hússzínű tömör piercinget, ami elrejti a nyílást, de szóba jöhet a füllebeny rekonstrukciós műtétje is.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák