Mutasd meg a kedvenc hangod!

  • 28.04.2015
  • Trestyén Zsófia

A Hear the World nevű szervezet, együttműködve a neves hamburgi fotóssal Philipp Rathmer, elindított egy különleges projektet Afrikában. Az akció keretében olyan malawi nagyothalló fiatalokat kértek meg, hogy fényképezzék le a kedvenc hangjukat, akik nemrégiben az alapítványtól kaptak hallókészülékeket, melyekkel most végre újra hallhatják a körülöttük lévő világot.

Mi a kedvenc hangod? – tették fel a kérdést, s a választ vizuális formában várták a projekt szervezői. A tizenéves fiatalok a Fujifilm által adományozott digitális fényképezőgépek segítségével kaphatták le az általuk favorizált hangot és a mindennapi életükből vett pillanatokat, ezzel ábrázolva az újonnan felfedezett ”hangzó világot”.

A fiatalok a következőket emelték ki a pályázat kapcsán:

Levita: Szívesen ébredek kutyaugatásra reggel.

A 17 éves Levita Mulimbika halláskárosodását soha nem kezelték, így nem tanult meg rendesen beszélni. Kizárólag jelnyelven tudja magát megértetni. A hallókészülékét 2014 októberében kapta meg, ennek segítségével már jobb kommunikációra képes. Amikor Levita befejezi az iskolát, szeretne valamilyen a kreatív munkát végezni, leginkább belsőépítész akar lenni.

Robert: Szeretem hallgatni reggel a tyúkok kotkodálását.

Robert Davison malária következtében vesztette el a hallásást. Hét testvérével él együtt a vidéki Chimutuban, ide jár iskolába is. A kedvenc tárgya az angol. A 14 éves Robert szereti a focit, és szeret festeni is. Szívesen beszélget társaival, annak ellenére, hogy beszédképessége korlátozott halláskárosodása miatt. Robert iskolai teljesítményében óriási javulás tapasztalható, mióta megkapta a hallókészüléket. Ha felnő, vállalkozó akar lenni.

Hannah: Szívesen hallgatok zenét, mert az segít nekem az énekelésben.

Hanna Bandanak rengeteg hobbija van. A 19 éves fiatal egy kezeletlen fülgyulladás következtében vesztette el hallását, legszívesebben barátnői haját készíti el a náluk hagyományos módon, de szeret főzni is. Álma, hogy egy nap szakács vagy esküvőszervező lesz. Az iskolában legjobban az angol órát kedveli. Hanna nagy szenvedélye még a zene, hallókészülékének segítségével végre képes zenét hallgatni és énekelni tanulni.

Masautso: Szeretem hallani, ahogy az emberek a nevemet mondják.

A 18 éves Masautso Mwale chimutu-i iskolába jár. A fiú lelkes futballrajongó, 2014 októberében kapta meg a hallókészüléket és már jelentős előrelépést ért el az iskolában, mellyel kiérdemelte a tanára dicséretét. Beszédkészsége is fokozatosan javul. Amikor befejezi az iskolát, egy irodában szeretne majd számítógépes munkát végezni.

További történetek olvashatók és a fiatalok képei megtekinthetők az alábbi linken: http://hearmalawi.hear-the-world.com/en/moments/

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák