Nagyobb eséllyel orvosolható a hirtelen hallásvesztés, ha alacsony frekvenciájú zaj okozta

  • 17.11.2019
  • Trestyén Zsófia

Úgy tűnik, nem mindegy a regenerálódás szempontjából, hogy minek következtében szenved az ember halláskárosodást.

Jobb kilátása van a gyógyulásra egy alacsony frekvenciájú hirtelen érzékelhető hallásvesztésből, mint a nagyfrekvenciás hirtelen fellépő halláscsökkenésből – állítja egy tanulmány.

Jobb az esélye a gyógyulásnak egy alacsony frekvenciájú hirtelen hallásvesztés után

A hirtelen fellépő halláscsökkenésben (SSHL) szenvedő személyek körében végzett tanulmány azt találta, hogy a gyógyulás esélye sokkal nagyobb, amennyiben az alacsonyabb frekvencián érkező zajtól következett be.

A tanulmány megállapította, hogy a hallás teljes visszanyerése az alacsony típusú hallásvesztésben szenvedő betegek kb. 78%-ánál, míg és a magas tónusú csoportnál csupán 15%-ánál figyelhető ez meg. A vizsgálatban mindkét csoportban a betegeket intravénás szteroidokkal kezelték.

Fülzúgás

A tanulmány azt is megállapította, hogy a magas frekvencián érkező halláskárosodásos betegek között nagyobb volt a tinnitusról beszámolók aránya is.

A tanulmányról

A tanulmányban az alacsony típusú SSHL halláskárosodásnak határozták meg, amelynek három alacsony frekvenciájának (125, 250 és 500 Hz) átlaga 30 dB volt. Az SSHL nagyfrekvenciás halláskárosodásnak nevezték, amelynek három magas frekvenciájának (2000, 4000 és 8000 Hz) átlaga 20 dB volt.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák