Napi 4-6 csésze kávé csökkenti a fülcsengés kialakulását?

  • 07.05.2018
  • Trestyén Zsófia

Egy amerikai tanulmány összefüggést talált a koffeinbevitel és a tinnitus mértéke között.

4-6 csésze kávé naponta csökkentheti a fülzúgást?

Van esély arra, hogy a koffein fokozott bevitele csökkenti a fülcsengés mértékét – legalábbis a nők esetében. Egy tanulmány megállapította, hogy azoknak a nőknek, akik több kávé ittak, kevésbé volt zavaró a fülzúgásuk.

A vizsgálatot egy egyetem és egy kórház közösen végezte, majd a belőle született tanulmány egy orvosi folyóiratban jelent meg. A megfigyelés 1991-ben kezdődött 65 000 30-44 éves nő bevonásával.

18 évig vizsgálták az alanyokat, ebben az időszakban a résztvevő nők önként számoltak be életmódjukról, valamint nyomon követték az orvosi kórtörténetüket. A kutatók különösen a koffeinfogyasztásra – amely főleg kávéból állt – és a fülzúgás kapcsolatára lettek figyelmesek.

Még nincs magyarázat

Az egyik csoport, akik kevesebb, mint 150 milligramm koffeint fogyasztottak naponta, a másik pedig a napi 450-599 milligramm koffeint fogyasztó nők. Utóbbiaknál 15%-kal kevesebb fülcsengéses esetet jelentettek. (Ez a mennyiség egyébként napi 4-6 csésze kávét jelent.)

A tanulmány egyelőre nem talált egyértelmű bizonyítékot az eredmények magyarázatára, de korábbi kutatások szerint a koffein stimulálja az idegrendszert és közvetlen hatást gyakorol a belső fülre.

Gary Curhan, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy további vizsgálódásra van szükség annak érdekében, hogy használható javaslatokat tegyenek a tanulmány ismeretében.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák