Németországban most a legkisebb probléma a halláskárosodás

  • 02.07.2018
  • Trestyén Zsófia

Jelenleg az egész világ azzal van elfoglalva, hogy az előző futball világbajnok, Németország nemzeti tizenegye már a csoportköröknél kiesett, lássuk mi a helyzet a németek hallásával.

A német lakosság 12,2%-a halláskárosodástól szenved. A 18 év feletti felnőttek közül 14,1%-ot érint ez a probléma az EuroTrak Németország 2018 felmérése szerint.

Az EuroTrak Németország 2018-as felmérése a halláskárosodás és a hallókészülékek használatát vizsgálta, az eredmények azt mutatják, hogy nyolcból egy német ember úgy gondolja, halláskárosodása van. A felnőtt németek közül pedig hétből egy az, aki hasonlóan vélekedik.

A német halláskárosult emberek száma viszonylag stabil, mert az első EuroTrak Németország felmérés 2009-ben készült, majd 2012-ben és 2015-ben végezték el újra, a megkérdezettek 12-13%-a azt mondja, halláskárosodása van. A halláskárosult személyek száma többé-kevésbé hasonló a más európai országokban és az Egyesült Államokban a későbbi években végzett hasonló felméréseken kapott eredményekhez.

2009-es EuroTrak felméréshez képest 16%-os emelkedést mutat a hallókészüléket használók aránya, hiszen már a halláskárosultak 31,8%-a visel ilyen eszközt. A megkérdezettek 71%-a mindkét fülében van hallókészülék.

A megkérdezettek szinte mindegyike azt állította, vagyis a viselők 97%-a, hogy a hallókészülékeik valamilyen módon javítják az életminőségüket. A készüléket használók 95%-a azt is kijelentette, hogy a munkahelyen is segíti őket ez az eszköz.

Visszafizetés

A hallókészülékeket nem használó halláskárosultak több mint 50%-a nem tudja, harmadik fél támogatja-e nekik ezt. Ezzel ellentétben a hallókészülék-tulajdonosok több mint 90%-a részesült valamilyen harmadik fél általi visszatérítésben.

Hallásvizsgálatok

A felmérésben résztvevők 45%-a az elmúlt 5 évben megvizsgáltatta a hallását. A megkérdezettek 31%-a viszont még soha életében nem volt hallásvizsgálaton.

A felmérésről

Az EuroTrak Germany 2018-at az európai Hearing Instrument Manufacturers Association (EHIMA) nevében az Anovum svájci elemző cég tervezte és végezte el. A felmérés kb. 13 500 interjúból állt.

Forrás: www.ehima.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák