Norvégiában tízből egy felnőtt nagyot hall

  • 01.09.2019
  • Trestyén Zsófia

A legfrissebb felmérés szerint a hallókészüléket használok aránya nőtt az elmúlt években a skandináv országban.

Norvégiában a felnőttek 10,9% azt mondja, hogy halláscsökkenéstől szenved. Az EuroTrak 2019-es felmérése szerint ezen norvégok közel fele hallókészüléket használ.

A megkérdezettek körébe, ha belevesszük a 18 év alatti korosztályt is, akkor 9,3%-ra módosul a magát halláskárosultnak vallók aránya Norvégiában.

Hasonló felmérést 2012-ben végeztek az országban. Ekkor a felnőttek 10,8% nyilatkozott úgy, hogy halláskárosodásban szenved, így kijelenthető, hogy Norvégiában stabil a halláscsökkenéssel élők aránya. Ez a szám egyébként megegyezik a más európai országokban kijött számokkal.

Hallókészülékek használata

A felmérésben a magukat hallássérültnek valló személyek 49,1%-a elmondta, hogy hallókészüléket használ. Ez 5,8 százalékponttal magasabb, mint 2012-ben, ahol még csak 43,3% mondta azt, hogy hallókészüléket használ.

Az összes hallókészülék használó közül 79% mindkét fülében viseli az eszközt. 2012-ben 74% volt ez az arány.

A hallókészülék használók 93%-a nyilatkozott arról, hogy ezek az eszközök egész idő alatt vagy legalább egy részében javítottak az életminőségükön. A hallókészüléktől csökkent a depressziójuk és jobban is alszanak, mióta használják, úgy vélték, hogy pozitív hatással van a viselő személy életére.

Hallásvizsgálatok

A felmérés résztvevőinek 37%-a elmondta, hogy az elmúlt öt évben végeztetett hallásvizsgálatot. 2012-ben ez a szám 42% volt.

Visszafizetés

Norvégiában a hallókészülékkel rendelkezők 94%-a kért valamilyen visszatérítést készüléke árából. A hallókészülék nélkül élők közül mindössze 34% gondolja úgy, hogy ezekre az eszközökre járna valamilyen támogatás.

A felmérésről

Az EuroTrak Norway 2019-et az európai hallókészülék-gyártók szövetség (EHIMA) nevében a svájci Anovum elemző cég tervezte és hajtotta végre. A felmérés mintegy 12200 interjúból állt.

Forrás: www.ehima.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák