Rossz a közérzete, nem megy a munka? Hívja segítségül a hangokat!

  • 29.11.2015
  • Czicze Andrea

Bár egy rendkívül zajos világban élünk, sokszor mégis pont a hangok azok, amelyek lenyugtatják az elménket, sőt néha kifejezetten szükségünk is van valamilyen háttérzajra ahhoz, hogy jobban menjen a tanulás vagy a munka. A jó hír az, hogy van egy honlap, amelynek segítségével mindenki maga állíthatja össze a pillanatnyi hangulatának leginkább tetsző hangözönt.

Kit a kandallóban pattogó tűz ropogása, kit az esőcseppek kopogása, kit pedig a csónakhoz verődő hullámok hangja nyugtat meg. A világ minden részéről havi több százezer látogatót vonzó www.noisli.com alkotói nem kevesebbet ígérnek, mint hogy oldalukon bárki megtalálhatja azokat a hangokat, illetve hangkombinációkat, amelyek a legjobb hatással vannak kedvére és agyhullámaira.

Az oldal rendkívül egyszerűen működik: a felhasználóknak először is el kell dönteniük, hogy relaxáláshoz vagy munkavégzéshez keresnek valamilyen háttérzajt, majd az ikonokra kattintva maguk választhatják ki, hogy például madárcsiripelést, levélzörgést, mennydörgést, netán a tenger morajlását szeretnék hallgani. A honlap azonban eléggé unalmas lenne, ha csak ezt nyújtaná, ezért az ötlet kidolgozói lehetőséget adnak arra is, hogy az egyes hangokat a látogatók egymással is kombinálhassák. Itt bárki elengedheti fantáziáját, így ha ahhoz van kedve, hogy egyszerre hallja mondjuk a tűz pattogását egy vízesés robajával, vagy a tavaszi szellő fújását egy vonat zakatolásával, ne féljen kísérletezni, mert itt mindenre van lehetőség!

A háborgó elme kikapcsolásán túl a megfelelő háttérzaj inspiráló is lehet. Sokan vannak köztünk olyanok, akik kifejezetten szeretnek például kávézókba járni, ha valamilyen egyetemi esszét vagy munkahelyi prezentációt kell elkészíteniük. Tanulmányok is igazolták, hogy a kávéházi környezet, a csészék, a kávéfőző gép és az emberek beszélgetésének moraja segítenek a koncentrálásban, így nem meglepő, hogy a Noisli alkotói is gondoltak arra, hogy egy gombnyomással ezt a hangulatot is megidézhesse otthonában. Önnek nincs más dolga, mint rákattintani a kávéscsészét ábrázoló ikonra, és máris úgy érezheti magát, mintha egy igazi kávézóban iszogatná kapucsínóját, ráadásul, ha zavarja a másik asztalnál ülő nagyobb társaság nevetése vagy beszélgetése, itt a hangerő lejjebb vételével ezt a problémát is könnyen megoldhatja.

A lehetőségek sora azonban a Noislin ezzel nem ér véget. A nehezen elalvóknak kimondottan hasznos lehet az az utolsó három ikon, melyekkel olyan misztikus hangokat kelthetnek életre, mint a fehér, a rózsaszín vagy a barna zaj. Bár ezek a hangok első hallásra talán zavaróak is lehetnek, adjon időt fülének, hogy megszokja őket, hisz ha más nem is, ezek a zajok biztosan segíteni fognak az elalvásban, illetve gondolataik elcsendesítésében, és ne feledje, megteremtheti saját fehér zaját is, hisz bármikor mixelhet bele egy kis éjszakai tücsökciripelést is.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák