Segíthet-e a zene a hatékony munkavégzésben?

  • 06.09.2015
  • Trestyén Zsófia

Néha nehéz feladatnak tűnhet az állandó érdeklődés fenntartása a munkahelyi környezetben. A következő bejegyzésben a munkahelyi zenehallgatás előnyeiről írunk bővebben.

Van, hogy extra motiváció szükséges a kollégáknak, ebben lehet segítségünkre a zene! A könnyed dallamok ugyanis jó hangulatot teremtenek.

A zene nagyszerű módja annak, hogy felvidítsuk az embereket. Előfordul, hogy hétfő reggel nehéz motiválni a dolgozókat, vagy egy pénteki napon fejben már mindenki a hétvégi programon van. Ilyenkor a csapat energiaszintje a küszöb alatt van, a megoldás pedig nem más, mint hogy pozitív lelkiállapotot kell teremteni, méghozzá kellemes muzsikával. Ez hatékony módja annak, hogy megemelje a szellemi teljesítés szintjét és az embereket motiválja a folytatáshoz. Ha fellendül a termelékenység, elősegítheti a közösség összekovácsolódását is.
A zene javítja az íráskészséget.

Az olyan fajta munkát végzőknek, akiknek jelentős időmennyiséget kell egy monitor előtt gépeléssel tölteniük, azok tudják, hogy néha nehéz tartani a lendületet, ha hiányzik az energia és ez a munka egy idő után monotonná kezd válni. Ezért a zene az irodában is segít, hogy gyorsabban írjanak az emberek és a koncentráció szintén könnyebben megy. Az első feladatok így mindig pörgősebben mennek majd, az azt követőkre pedig több idő jut.

A zene növeli az energiaszintet.

Ha a konditermekben, azért szól a zene állandóan, mert az gyorsabbá és keményebbé teszi az edzést, diktálja a tempót a mozdulatok elvégzéséhez, akkor nagy valószínűséggel ugyanezt a hatást lehet elérni vele az irodákban is. Nem számít, milyen környezetben van az ember, nagyobb valószínűséggel ér el egy bizonyos célt, tartja a határidőket, vagy előnyben feladatokat, ha a zenétől kap egy plusz löketet.

Zajos munkahelyen a zenébe lehet menekülni.

Míg egyesek úgy vélik, hogy a fejhallgatóval történő zenehallgatás az irodában elvonja a figyelmet a munkáról, mások úgy vélik, hogy az irodai beszélgetések sokkal inkább zavaróak lehetnek a tevékenységük végzése közben. Különösen akkor, ha a beszélgetések nem is a munkával kapcsolatosak, olykor sokan hajlamosabbak inkább a kollégák sztorijait hallgatni, mint hogy a munkájukat végeznék.

A zene fejlesztheti a kreativitást a munkahelyen.

Igazán kreatív alkotókörnyezetben előfordulhat, hogy zavaró lehet a zene, ezért fontos a megfelelő dallamok kiválasztása. Beláthatjuk, hogy a visító énekhang és a rikácsoló vokál valószínűleg kellemetlen lesz. Ezért, ha egy elmélyült projektbe vág bele az ember, ahol az alkotókészségeit fogja latba vetni, érdemesebb lágyabb hangokkal tűzdelt dallamokat választania.

A zene javítja a koncentrációt.

Van egy határidős feladat, amire már képtelen koncentrálni? Ezekben az esetekben a lehető legjobb megoldás a zene.
Munkahelyi zenéknek mindenképpen olyat javaslunk, amit nem ismernek a munkatársak, hiszen ha kívülről fújja az ember a dalt, ami éppen szól, óhatatlanul is annak szövegére fog koncentrálni, ellenben, egy soha nem hallott dallamnál csupán egy megnyugtató háttérzajként funkciónál majd.

Milyen zenét válasszunk?

A kutatások azt mutatják, hogy vannak bizonyos műfajok, amelyek másként hatnak az emberekre, segítenek a koncentrációban, vagy épp az alkotásban.

Klasszikus zene:

A komolyzene ritkán tartalmaz dalszöveget és emiatt rendkívül népszerű, amikor az embernek tényleg arra van szüksége, hogy mellette valamilyen alkotótevékenységet is folytasson. Tanulmányok kimutatták, hogy a barokk-zene óriási löket ad a termelőtevékenységnek.
Ne feledje, azért nem minden klasszikus darab lesz egyformán hatékony, hiszen vannak nagyon nehéz darabok és vannak például olyan könnyed és mindenki által kedveltek, mint a Für Elise.

Elektronikus zene:

Az elektronikus zenének sok al-műfaja van, ezek közül a legkedvezőbb munkavégzés mellé a chill-out és az ambient house számok. Ez a fajta zene soha nem fogja megzavarni a gondolkodási folyamatokat, rendkívül diszkrét, amely mégis lehetővé teszi, hogy az ember a feladatára koncentráljon.

Forrás: theundercoverrecruiter.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák