Szíriából származik a világ legrégebbről ismert dallama

  • 30.10.2016
  • Czicze Andrea

Ugaritról nem sokat tud a ma embere, pedig az Egyiptomot és Mezopotámiát összekötő karavánút egyik fontos állomása volt az ókorban. A ma Nyugat-Szíria területén található, egykori tengerparti település az i. e. 12. században néptelenedett el végleg, és szinte biztos, hogy ha egy arra dolgozó földműves 1928-ban arra nem jár, és ekéje bele nem akad a régi város egyik sírjának boltívébe, sosem került volna elő újra a föld mélyéből. A megtalált boltív híre hamar cselekvésre sarkallta a régészeket, szinte azonnal elindult egy közös francia-szíriai régészeti expedíció, melynek köszönhetően felbecsülhetetlen értékű leletek látták meg újra a napvilágot.

A királyi palota, az agyagedények és számtalan írásos emlék mellett különösen nagy szenzációnak számítottak azok az ’50-es években felfedezett, i. e 1400 körül készült agyagtáblák, melyeken a ma ismert legelső ókori dal „kottája” is le volt jegyezve. Persze több mint 3400 évvel ezelőtt még nem lehetett mai értelemben vett kottákról beszélni, inkább amolyan utasítások voltak ezek a dalok játszóinak. A táblákon található számok és egyéb jelölések azt magyarázzák el, hogy a hangszeren – valószínű lanton vagy hárfán – mely húrokat kellett megpengetnie a zenésznek. Nem a szó mai értelmében vett hangközök vannak lejegyezve tehát, hanem az, hogy a hangszeren milyen messze esik egymástól két húr, amit le kell fogni.

Az ásatások során összesen mintegy 36 himnusz töredékes darabkáját találták meg a régészek, közülük azonban sajnos csak egy maradt meg annyira ép állapotban, hogy segítsen a szakembereknek választ adni arra, hogy miként is szólhatott egy ókori dal. Az eredetileg Nikkalhoz, a holdisten feleségéhez írt, h.6 nevet viselő himnuszt az azóta eltelt évtizedeken több zeneszerző is megpróbálta a saját nyelvére „lefordítani”, melynek eredménye az lett, hogy számtalan különböző feldolgozás született. Íme most kettő a megannyi interpretáció közül:

Forrás: Wikipédia, Index

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák