Új okostelefon applikáció a fülfertőzés kimutatására

  • 15.09.2019
  • Jáksó Nóra

Forradalmi okostelefon app segíthet a közeljövőben a gyerekeknél a fülfertőzés kimutatására. Ez az egyik leggyakoribb betegség, mellyel a szülők a gyermekorvoshoz fordulnak.

A Washingtoni Egyetemen kifejlesztettek egy olyan okostelefon alkalmazást, mely egyszerű papírtölcsér segítségével diagnosztizálja a gyerekeknél a fülfertőzést. Ez a könnyedén használható app nagy segítséget jelent a szülők számára, hogy eldöntsék, el kell-e vinni orvoshoz a gyermeket. A gyerekeknél a fülfertőzés nagyon gyakori panasz, ám nem mindig okoz olyan egyértelmű tüneteket, mint a fájdalom vagy a láz – előfordul, hogy észrevétlen marad.

Az alkalmazás egy kis tölcsérré alakítható papíron keresztül egy sor, alig több mint egy másodperces, madárcsicsergéshez hasonló hangot játszik le a gyermek fülébe, majd a telefon mikrofonja „meghallgatja” az eredményt, azaz, hogy milyen hangok érkeznek vissza a fülből a készülékbe. Amennyiben a dobhártya mögött, a középfülben folyadék vagy genny halmozódott fel, a visszhang alapján a készülék jelzi a fertőzés jelenlétét. Az app ötletét az adta, hogy egy pohár is más hangot ad ki, ha megütögetjük, attól függően, hogy mennyi folyadék van benne. Az applikáció a teszteken 85 százalékban helyes diagnózist állított, mely a projekt kifejlesztője, Dr. Shyam Gollakota szerint pontosabb, mint az orvosok által végzett vizuális vizsgálat.

Ha az app fertőzést jelez, akkor a gyermekkel irány az orvos, aki megerősítheti a diagnózist. Dr. Gollakota szerint az app legalább olyan hasznos, mint a hőmérő. A tervek szerint a fülfertőzést diagnosztizáló app 2020 éve elejére már elérhető lesz a felhasználók számára.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák