Fülsüketítő hangok

  • 23.05.2014
  • Varga Zsófia

A kutatók állítása szerint a hangos zenének való kitettség egy rock koncerten gyakran vezethet átmeneti halláscsökkenéshez, főleg a tizenévesek számára. A House Research Institute kisebb tanulmánya számolt be arról, hogy a fiatalok 72%-a tapasztalt csökkent hallást egy három órás show-n való részvétel után. Ez a fajta hallásvesztés általában 48 órával később elmúlik, de rendszeres ismétlődése következtében akár maradandóvá is válhat a tanulmány szerzői szerint.

A tinédzsereknek meg kell érteniük a fokozott zajterhelés okozta esetleges károkat és azok komolyságát, melyek nagyon könnyen vezethetnek hallásvesztéshez. A többször előforduló 85dB-es hangerősséget meghaladó hang vagy zaj következtében leállhat a fülben lévő érzékeny, apró szőrsejtek működése, emiatt a halláskárosodás tartóssá válhat.

A tanulmányhoz a kutatók 29 tinédzsert vizsgáltak, cserébe ingyenes rock koncert belépőt adtak nekik, melyek a színpadtól számolt 15-18. sorba szóltak. Ezt megelőzően a fiataloknak elmondták, hogy tudnák megőrizni hallásukat, és arra próbálták őket ösztönözni, hogy hab füldugót használjanak a koncert alatt. Csak három döntött közülük úgy, hogy használni is fogja. A kutatók kalibrált hangnyomásmérőkkel vettek részt a koncerten a fiatalokkal együtt. Megállapításra került, hogy a hangerősség 82dB és 110dB között mozgott, átlagosan pedig 98,5dB volt, azonban huszonhatból tíz dal közben mértek 100dB feletti értéket. A kutató jegyezték, hogy ezek a szintek meghaladják a munkahelyek biztonságos előírásainak megfelelő határt.

A koncert után az alanyok 53,6%-a mondta, hogy kevésbé hallanak, mint a koncertet megelőzően, 25%-uk számolt be fülzúgásról illetve fülcsengésről. A kutatók mindenkit figyelmeztetnek rá, hogy a fokozott zajterhelés maradandó károkat okozhat a hallószervekben. További kutatásokat kezdeményeznek, hogy meghatározhassák biztosan a tényt, miszerint a tizenévesek fülei sokkal érzékenyebbek a felnőttekénél. Továbbá irányelveket kívánnak felállítani, úgymond útmutatásként a fiatalok számára.

A kutatási eredmények természetesen nem feltétlenül azt sugallják, hogy ezután a koncertek zajszintjét kellene csökkenteni, és kizárólag ez az, ami halláskárosodást vagy idegrendszeri károsodást okozhat tinédzsereknél és felnőtteknél is. A kutatás vezetői szeretnék feltételezni, hogy más tinédzsereknél is megvan az a hozzáállás és hajlandóság, melynek köszönhetően használni szerették volna a füldugókat.

Jópofa ösztönző eszköz lehet egy okostelefonokra telepíthető hangerősségmérő alkalmazás, melyet remekül lehet használni nem csak koncerteken, hanem gyakorlatilag bárhol. Így az ember tisztában lehet vele, hogy milyen hangerősségű hangnak teszi ki magát.

Forrás: The Hindu

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák