Nem gondolják veszélynek

  • 23.05.2014
  • Varga Zsófia

A legtöbb felmérés szerint a szülők nagy része nem beszél tizenéves gyermekével a zaj okozta halláskárosodásról és az azt kiváltó kockázi tényezőkről. A tinédzser kori halláscsökkenés pedig egyre gyakoribb jelenség.

A legtöbb felmérés szerint a szülők nagy része nem beszél tizenéves gyermekével a zaj okozta halláskárosodásról és az azt kiváltó kockázati tényezőkről. A tinédzserkori halláscsökkenés pedig egyre gyakoribb jelenség.

Az adatok szerint az USA-ban hatból egy serdülőnél kimutatható hallásvesztés a magas frekvenciájú hangoknál. A tanulmányok eredményei kimutatják: a szülők nem hiszik, hogy gyermekük bármilyen veszélyben lenne.

2011 szeptemberében olyan szülőket kérdeztek meg, akiknek 13-17 éves gyermeke volt. Annak ellenére, hogy a kutatások kimutatták a halláskárosodás kiemelkedő jelenlétét a tizenéveseknél, a szülők nem beszéltek tapasztalt hallásvesztésről. A megkérdezettek háromnegyede vélte úgy, hogy gyermeke nincs veszélyben.

A tinédzserek nincsenek tisztában a zaj okozta halláskárosodással egészen addig, amíg nem tapasztalják meg annak hatását a beszédben és a kommunikációban. Ezen a ponton viszont nagy nehézségeket és frusztrációt okozhat az iskolában és számos szociális helyzetben.

Ez a fajta halláskárosodás nem visszafordítható, viszont megelőzhető. Rendkívül egyszerű módszerekkel és lépésekkel hosszú ideig megőrizhető a tizenévesek hallásának egészsége.

Az egyik egyszerű lépés ezek közül az, hogy ösztönözzük a fiatalokat a fejhallgató és fülhallgató lerakására hosszabb idő eltelte után. Szerezzünk be olyan fülhallgatót, amely kiszűri a környezeti zajokat, így nincs szükség olyan magas hangerőre, hogy ugyanolyan szinten élvezhesse a zenét, mint egy hagyományos, szűrőmentes fülhallgatóval.

A szülőknek csupán 32%-a hallott olyan eszközökről, melyekkel csökkenteni lehet a hangerőt. A tájékoztatás után többen jelentették ki, hogy hajlandóak lennének megvenni olyan fülhallgatót, melyet szűrővel láttak el. Közülük azonban csak egyharmad gondolta, hogy gyermeke használni is fogja.

Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a hallás megőrzéséhez nem csak a gyermekeket, a szülőket is oktatni és figyelmeztetni kell a veszélyforrásokra. Az orvosok biztatják a szülőket, hogy beszéljenek erről a problémáról, ugyanis a megelőzés gyorsabb, könnyebb és egyszerűbb, mint együtt élni a halláskárosodással és a vele járó nehézségekkel.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák